ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—Макар да е отличничка по публични финанси, България харчи повече, а се представя слабо в реформите, което задържа растежа. Критичните области са данъците, администрацията, правосъдието, образованието и енергетиката. Това съобщи днес Европейската комисия в редовната си оценка за бюджетните и икономическите програми на държавите-членки. 

Т.нар. „конкретни препоръки към страните“ подлежат на одобрение от финансовите министри на 28-те и са задължителни за националните власти.

България ще надвиши средносрочната си цел за бюджетен дефицит през тази и следващата година, се казва в документа на Комисията.

Правителството очаква дефицит от 1,3 на сто от БВП тази година при цел 1 на сто и възнамерява да го върне в тези рамки догодина.

Страната ни се е възползвала от разрешено отклонение от средносрочната цел за дефицита с 0,6 на сто п рез 2013 година и с 0,1 на сто през 2014 година, отбелязва комисията.

Тя подчертава, че българските дефицит и дълг са далече под задължителните тавани от съответно 3 на сто и 60 на сто от БВП. 

В оценъчната част на препоръките се посочва, че у нас „събираемостта на данъците и качеството на данъчната администрация остават ключови  предизвикателства“. България също е отстъпила от намеренията за пенсионна реформа, въвеждайки нови схеми за ранно пенсиониране и отлагайки увеличаването на пенсионната възраст, макар да има едно от най-бързо застаряващите населения в Европа. 

Пазарът на труда е в застой, което подкопава потенциала за растеж, се казва още в препоръките. Безработицата се е стабилизирала на сегашното ниво, но сред младежите продължава да расте. Страната ни не реформира образованието и публичната администрация. На последната липсват професионализъм и независимост и не се забелязва ангажимент за дълбока и цялостна промяна в тази сфера.

В България трудно се регистрира бизнес, бавни са процедурите по несъстоятелност, отсътства единна и ясна законова рамка за обществените поръчки, което създава несигурност за кандидатстващите за тях, ограничен и крехък е напредъкът в мерките срещу корупцията, „независимостта на съдебната система също остава голям повод за безпокойство“.

Конкуренцията в газовия и електроенергийния сектор остава „ограничена“, зависимостта от един доставчик създава предпоставки за шокове.

Комисията предлага Съветът на министрите да препоръча на България да усили бюджетните мерки, за да влезе в цитираната цел за дефицита. Брюксел призовава властите да приемат дългосрочна стратегия за пенсиите и да започнат да увеличават пенсионната възраст, съобразявайки я с продължителността на живота, като постепенно в дългоспочен план отменят възможностите за ранно пенсиониране и изравнят пенсионната възраст за жените и мъжете.

Препоръките съдържат и повишаване на ефективността на Агенцията по заетостта и приемане на закон за образованието, който да доведе до реформи в тази област. 

Има отделна препоръка за „реформа в енегрийния сектор, за да се увеличи конкуренцията, пазарната ефективност, прозрачността и енергийната ефективност“.