„Смяната на кандидата за генерален секретар на ООН може да доведе България до криза“.

Под това заглавие „Росийская газета“ информира за бурните реакции след решението на Министерския съвет да оттегли подкрепата си за Ирина Бокова и да излъчи Кристалина Геогиева като кандидат на България за поста генерален секретар на ООН.

Първото изречение уточнява и вида на кризата - „правителствена криза“.

Немалко от местните политици и политолози смятат, че шансовете на Георгиева да оглави Обединените нации са минимални, а кандидатурата й е била наложена отвън“, пише вестникът.

„Росийская газета“ е собственост на правителството на Руската федерация. Изданието изпълнява функцията и на „държавен вестник“, който публикува решенията на властта. Освен това „Росийская газета“ предлага подробни новини от Русия и света и издава международната верига от медии за новини от Русия "Russia Beyond The Headlines". В България част от тази група е сайтът "Руски дневник" на бившия депутат от БСП и бивш издател на вестник "Дума" Николай Малинов. 

„Това е позор за България“, казва лидерката на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова, цитирана от руското издание.

Стои въпросът за бежанците, за средства за строителство и разширяване на лагери за мигранти, за циганските гета, за санкциите срещу Русия“, продължават цитатите от Нинова.

„Российская газета“ информира подробно за вчерашните реакции срещу решението на правителството. Цитиран е и Георги Първанов, че това е „неефективна и антинацонална дипломация“ и че номинирането на Георгиева е „изпълнение на волята на Германия“.

Мустафа Карадайъ, Илияна Йотова, бизнесменът Васил Василев – който е представен като политолог, също са намерили място в публикацията.

Накрая е цитиран и външният министър Даниел Митов, който отрича да има външна намеса.

„Въпреки че нито Меркел, нито Орбан не криеха своите „пожелания“ за това София да издигне Георгиева“, допълва в скоби авторът на статията Никита Красников.

Никъде в текста не става дума за предстояща правителствена криза, каквото е заглавието на публикацията.