Дънкан Робинсън, Алекс Баркър, Нийл Бъкли

Кристалина Георгиева - еврокомисарката по бюджета, се включи в надпреварата за следващ генерален секкретар на ООН, след като бе номинирана в 12 без 5 от българското правителство.

Ходът в последния момент бе предшестван от няколкомесечни политически маневри от Берлин до Москва и за пореден път заплете 18-месечната кампания за наследник на Бан Ки-мун като шеф на ООН.

Георгиева призна, че е имала тежката задача да спечели подкрепа преди решителния вот идната седмица, когато постоянните членки на Съвета за сигурност за първи път ще разкрият предпочитанията си.

"За една седмица трябва да направя това, което други кандидати направиха за една година", каза 63-годишната българка пред "Файненшъл таймс".

Комисарката, която преди сегашния си пост отговаряше за политиката на хуманитарна помощ на ЕС, описва себе си като човек, решаващ проблеми, и твърди, че по-добър вътрешен мениджър в ООН ще освободи допълнителни помощи до 1 милиард долара.

Запитана от кой бивш генерален секретар се възхищава, Георгиева споменава Кофи Анан - "който също се включи в надпреварата много късно".  Тя специално изтъкна Целите на хилядолетието за развитие, чието намерение бе да премахнат крайната бедност и да гарантират универсално начално образование и започнаха да се осъществяват под наблюдението на Анан.

Попитана по теми като Сирия, Георгиева изтъкна нуждата да се обърне по-голямо внимание на групировки като "Боко Харам" и "Даеш" ("Ислямска държава").

"Обикновено такива въоръжени групи се бореха до момента, в който вземат властта и самите те станат легитимни, след това дойдат в Ню Йорк и говорят в ООН, - каза Георгиева. - Това е все едно да караш кола - понякога трябва да гледаш в огледалото за обратно виждане, но през повечето време трябва да следиш пътя пред себе си."

Други 9 кандидати вече се борят за поста, като бившият португалски премиер Антониу Гутереш е начело в групата след пет тура гласуване без задължителен характер сред членки на ООН. В списъка е и друга българка - Ирина Бокова, директорката на ЮНЕСКО, която бе оттеглена от премиера на страната Бойко Борисов в полза на Георгиева.

Борисов я оттегли до известна степен по настояване на Берлин, който предпочита Георгиева, която е от същата дясноцентристка европейска политическа фамилия като канцлерката Ангела Меркел. Германците обаче се измъчиха, докато спечелят подкрепа за нея от Москва, въпреки че според твърденията са се обърнали към руския президент Владимир Путин на срещата на Г-20 този месец в Ханчжоу.

В необичайно публично изявление говорителката на руското външно министерство разкритикува политическите маневри на Берлин. Германското външно министерство категорично отрече твърденията за негова намеса.

Негласно договорка в ООН гласи, че следващият генерален секретар на ООН по идея трябва да бъде от Източна Европа и жена - критерии, които Георгиева изпълнява. Тя ще бъде и първият говорещ руски език, който ще заеме поста, тъй като е работила в тази страна, докато е била висш служител на Световната банка.

Но важната й роля в ЕС създава проблеми. Брюксел наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна през 2014 г. Също така дипломати отбелязват, че тя няма пряк опит в дипломацията, най-вече в разрешаването на конфликти. В Европа някои служители се оплакват, че Георгиева е спусната с парашут за поста, за да спре потенциални противници социалисти като Гутереш.

Георгиева отхвърля слуховете, че би приела номиниране от трета страна, които плъзнаха в дипломатическите кръгове.

"Когато хората ме окуражават да се кандидатирам, дори за секунда не бих си помислила за друга възможност, освен да бъде номинирана от собствената ми страна", каза тя.

Времето на включването на Георгиева разгневи някои хора в ООН, която се опитва да направи процеса на избиране по-прозрачен, като дава повече глас на страните извън петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания.

"Непостоянните членки имат усещането, че този ход подкопава процеса на прозрачност, - каза служител на ООН. - Тя се измъкна от тежките етапи."

Други кандидати вече бяха разпъвани на кръст от членките на ООН - тест, пред който Георгиева ще бъде изправена идната седмица.

Българката е дълбоко уважавана в Брюксел, където ръководи често бурните преговори за бюджета на ЕС, а също така наблюдава всекидневната дейност в Еврокомисията. Тя е много харесвана от служителите, която я наричат проницателна, то също така "изтощителна", като нормата й е дълги работни часове и къси, до несъщесвуващи уикенди. Тя ще си вземе неплатен отпуск, за да води кампанията си в Ню Йорк.

Георгиева е една от петте жени, борещи се за поста, което е сигнал, че един от последните останали големи стъклени тавани в международната политика скоро може да бъде пробит:

"На жените понякога им трябва по-силно окуражаване, за да излязат напред, - каза Георгиева. - Даването на шанс на жените е свързано и със сигналите, които наблюдаваме около нас. Не знам дали ще стане този или следващия път, но рано или късно ще има жена генерален секретар."

-----

* Статията е публикувана във в. "Файненшъл таймс". Дънкан Робинсън и Алекс Баркър са кореспонденти на изданието в Брюксел. Нийл Бъкли е от главната редакция в Лондон.