Таксиметровите шофьори в София ще плащат нов данък от 850 лв. годишно, решиха столичните общински съветници. Новият данък влиза в сила от 1 януари и има за цел да осигури близо 5,5 млн. лв. допълнителни приходи за Столичната община, съобщава бТВ.

Все още няма категорична позиция на бранша дали след като билетът за градския транспорт поскъпна, ще скочи и цената на такситата.

Все по-често таксиметровите компании коментират, че може да се увеличи не цената за километър пробег, а първоначалната такса, която е в момента е 0,77 лв. Според допусканията на бранша първоначалната такса може да се увеличи до 1,20 лв.  

Около десетина представители на малки таксиметрови компании и самостоятелни таксиметрови водачи дойдоха на протест пред общината и предупредиха, че новият данък ще принуди някои от тях да преустановят работа.

Според общината обаче налогът е справедлив.

Според разчетите на общинарите миналата година таксиметровите шофьори в София са платили средно едва 45 лв. годишен данък върху доходите и 5,5 лв. осигуровки. Таксиметровите компании пък са платили корпоративен данък в размер на 1,9 млн. лв.  

„В продължение на месеци са водени множество разговори с таксиметровите шофьори, те са съгласни с промяната и уверяват, че услугата няма да поскъпне. Това е последната сума, около която се обединихме след множество консултации и срещи с представители на бранша. Те смятат, че данък като този, който заменя патентния данък, спрян през 2007 г., е нещо, което ще „изсветли” бизнеса и ще бъде добро решение за бранша”, коментира председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Екатерина Йорданова.

Приходите ще се изразходват изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура в града, увери тя.

Според Йорданова данъкът ще се начислява не на водач, а на автомобил, и ще е под 2,40 лв. на ден. В повечето случаи един автомобил се ползва от двама водачи, което значи под 1,20 лв. на ден.