Септември няма да бъде запомнен с добро в централата на корейския технологичен гигант Samsung. След проблемите с телефоните Galaxy Note 7, които бяха изтеглени от пазара, сега дойде ред на... пералните машини.

Не за всички, разбира се. Американската Комисия за защита на потребителите предупреди собствениците на перални с горно зареждане, които са произведени между март 2011 г. и април 2016 г.

„Комисията препоръчва на потребителите да използват само програмата за деликатно пране, когато зареждат чаршафи, импрегнирани или обемисти дрехи. По-ниските обороти на центрофугата намаляват риска от повреда или разпадане на машините“, се казва в предупреждението на организацията.

Samsung също излезе със съобщение, в което призова потребителите да вземат предпазни мерки.

“В редки случаи засегнатите уреди могат да изпитат прекомерни вибрации, които представляват риск за нараняване или за повреда на уреда по време на пране на чаршафи, обемни или импрегнирани дрехи“.

Съобщението на компанията завършва с напомнянето, че клиентите на Samsung успешно са изпрали милиони зареждания в пералните без никакъв проблем от 2011 г. насам.

Според ABC News, американската Комисия е получила 21 оплаквания от клиенти, които твърдят, че техните перални Samsung са „гръмнали“ или са се „разпаднали“.

Една от собственичките на такива перални е казала пред ABC News, че нейният уред изведнъж е избухнал в пламъци, докато тя и синът й са били наблизо.

„Помня само, че си покрих главата, наведох се над сина ми и започнах да пищя. Дори не помня какво виках“.

Тя и други притежатели на такива перални са завели искове срещу компанията в съд в Ню Джърси.

Официално обаче нито Samsung, нито Комисията са уточнили каква е причината за експлозиите.

Засега не е известно дали всички продукти от тази серия ще бъдат изтеглени. Този месец Samsung изтегли 2,5 милиона бройки от телефона си Galaxy Note 7. Очакваната загуба е за 5 милиарда долара. Според специалисти, евентуално изтегляне на пералните ще струва много повече, защото те са на пазара вече пет години.