Пленумът на ВСС праща до Сметната палата и прокуратурата за проверка, "с оглед бездействие и данни за престъпление по чл. 219 от НК (безстопанственост, б.р.) или друго от общ характер" сигнал срещу НАП-София след писмо от председателя на Софийския районен съд.

Допълват го писмо-справка, изготвено от изпълнителния директор на НАП относно непогасените вземания, предявени от органите на съдебната власт, които са "изгорели" поради давност.

Това става ясно от съобщение днес след проведеното заседание на пленума на Съвета. Който освен това решава...

... да бъде уведомен Министерският съвет, министърът на финансите и министърът на правосъдието за възникнал проблем в резултат на прекратяването изцяло или частично на 7987 броя изпълнителни дела на Софийски районен съд.

Т.е. - само СРС е водил тези близо 8000 изпълителни дела "залудо".

Как се стигна до абсурда цялата столична НАП да стане евентуален клиент на Сотир Цацаров?

Поради бездействието на софийската териториална дирекция не са събрани вземания в общ размер на 5 447 115, 57 лв., което е довело до отписването им по настъпилата законна давност от 5 години, посочва в писмото си до ВСС административният ръководител на Софийски районен съд.

В писмото си Методи Лалов казва още, че в значителен брой от разпорежданията за прекратяване на производството по принудително изпълнение, макар изпратени до СРС, са посочени и други съдилища, органи на досъдебното производство, ВСС или просто „съдилища” и други, което създава неяснота относно вземанията.

Пленумът на ВСС предлага на НАП да прецизира субектите на своите адресати.

А пък чл. 219 от НК , по който ВСС предлага да ги подведат, звучи така:

Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Разговорът с несъбирането на съдебните задължения е стар почти колкото света. Или в случая със съдебната власт - колкото просията... Да не забравяме, че писмото касае само един съд в страната, пък бил той и най-големият.

Въпросът бива повдиган всяка година, като дойде време съдебната система да се моли за бюджет за следващата (напомняме, че например в ЗСВ е фиксирано задължително индексиране на заплатите, свързано с нарастването на средната работна заплата, което не се случва от години, б.р.) 

Това, че милиони левове стоят "на хартия", но несъбрани, периодично става повод за бурни скандали вътре във ВСС - помежду им, както и с останалия свят. През миналата година то бе основно дискутирано и когато се стигна до тежки колизии между Съвета и финансовия министър Владислав Горанов заради нежеланието му да повиши заплатите в системата.

Тогава ковчежник № 1 им поиска реформи срещу пари и каза прословутата фраза (по повод повишенията на заплати), че ако напишат в закона, че финансовият министър е крокодил, той от това няма да стане крокодил.

Само преди дни - късно следобед в сряда, преди 4-те почивни дни, съветниците пак се изпокараха, искайки само от една комисия - по съдебна карта (ръководена от Калин Калпакчиев) да представи план за оптимизация. В един момент разговорът пак стигна до... несъбраните милиони вземания на съдебната система.