Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН. 

Това съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември, цитиран от Нова тв. Според него възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност.

"Хората искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Ван Бохемен, добавяйки, че нито един от членовете на Съвета за сигурност не възразява срещу това, след като са получили необходимите разяснения.

Така Ирина Бокова продължава да участва в избора на генералния секретар на ООН в лично качество.

"Аз не съм експерт в тази област, но юридическата консултация, която получихме, беше, че след като страната е издигнала един кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в състезанието. Това означава, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае", отбеляза дипломатът.

Българското правителство обяви, че сменя кандидата си на 28 септември. Тогава министър на външните работи Даниел Митов каза, че Бокова трябва да анализира създалата се ситуацията и да направи оценка на своето участие в това състезание. Самата Бокова обяви, че продължава да участва.

Русия реагира

Руската страна е поискала разяснение от България за писмото, с което страната ни номинира Кристалина Георгиева, съобщи снощи електронното издание UN-report.

Поискано е пояснение на използвания израз "единственият кандидат на България". На практика Русия временно е спряла разпространението на писмото с номинацията. Това означава, че Кристалина Георгиева не може да бъде изслушана от ООН. UN-report съобщи, че и Венецуела и Уругвай също са поискали обяснение по същия въпрос. 

Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация - Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната. Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка, Ирина Бокова, остава в надпреварата, съобщи Франс прес.

В резултат много дипломати се питат как ще гласува Русия. И някои смятат, че Георгиева се е включила в надпреварата прекалено късно, посочва Франс прес.

Даниел Митов: Имаме големи шансове, няма възражения на Москва

Външният министър Даниел Митов увери в петък, че няма възражения на Русия относно номинацията на Кристалина Георгиева.

"Няма изпратено писмо. Никой не е изпращал писмо. Няма никакъв проблем от тук нататък да я защитаваме и да работим за номинацията на г-жа Кристалина Георгиева, за която смятаме, че има големи шансове. Няма да коментирам държави, няма да коментирам други кандидати. Ще работим с всичките си сили да съберем подкрепа от източноевропейската група, от държавите - членки на източноевропейската група в ООН, ще работим за това г-жа Кристалина Георгиева да се представи добре на изслушването, да събере максимална подкрепа в Съвета за сигурност", заяви Митов.
"Мисля, че тя закъсня твърде много. Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен", заяви, цитиран от АФП, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.
Друг дипломат от съвета определи Георгиева като "солиден кандидат", но коментира, че "е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан". Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка "няма да бъде посрещната с отворени обятия".

Председателят на Общото събрание Питър Томсън обаче заяви, че Кристалина Георгиева ще бъде изслушана в понеделник, 3 октомври. Изслушването ще започне в 20.00 ч. българско време. Георгиева „ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти”, подчерта той.