ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—Газова криза тази седмица няма да има, съобщи преди малко в Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Той днес посредничи в трети кръг преговори между Русия и Украйна за продължаване на доставките и за украинския газов дълг.

Русия беше заплашила, че днес ще спре газа за Украйна, ако тя не изплати веднага дълга си от 5,2 милиарда долара, както го изчисляват в Москва.

Киев оспорва тази сума, но до спиране днес не се стигна. Вместо това страните се споразумяха да продължат преговорите в края на другата седмица.

Отворени остават въпросите за дължимите от Украйна суми за газа, доставен през ноември и декември миналата година и за април и май тази година, каза Йотингер. Русия потвърди, че е получила 786 милиона долара, които Украйна преведе миналата седмица.

От началото на април Русия вдигна цената на 1 000 кубически метра газ на 485 от 268,5 щатски долара. Според властите в Киев това е едностранно решение в нарушение на съществуващия договор.

Днес преговарящите се споразумяха да преговарят за разплащателни планове за споменатите месеци и за в бъдеще. Ако бъдат приети, страните ще се ангажират, че доставките няма да прекъсват поне до края на юни догодина и че никоя от страните няма да отнася спора до международен арбитраж, каза Йотингер.

Украйна беше заплашила да направи това, ако Русия затвори кранчето. Министър-председателят Арсений Яценюк посочи, че руснаците са заграбили украинска газова компания с активите й при анексията на Крим през март.

Предстоящите преговори ще започнат, ако властите и газовите компании на двете страни ги приемат от правна и финансова гледна точка, каза комисарят. Те трябва да включват и въпроса за нова цена на руския газ за Украйна.

Йотингер отказа да спекулира каква е приемливо да бъде тя, посочвайки, че ще е между 268,5 и 485 долара за 1 000 кубически метра газ.