Кой и къде е писал решението на Конституционния съд по дело №3 - "Установяване на противоконституционност на чл.78, ал.8 от Гражданския процесуален Кодекс и на чл.161, ал.1, изр.3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс"? Въпросът дойсе след публикация на сайта Ureport.bg - а именно, че публикуваното решение на съда, по което докладчик е съдия Таня Райковска, е писано в Word на бланка "Gerb" и от "Council of ministers" - Министерския съвет.

Проверката на Клуб Z на документа потвърди твърдението:

Скрийншот от "Properties" на документа - решение на Конституционния съд по дело №3 от 2016 г.

 

 

Докладчик по делото е съдия Таня Райковска, няма особени мнения, решението е взето единодушно.

Става дума за делото, по което съдът беше сезиран от омбудсмана Мая Манолова. Казусът стана известен като въвеждане на „такса юрисконсулт“ чрез промени в Гражданско-процесуалния кодекс. Според Манолова юрисконсултът не бива да получава заплащане като адвокат, тъй като той е служител на трудов договор и му се дължи заплата. А това няма връзка със стойността на предмета на делото. Именно тази стойност най-често се използва като база за изчисление на адвокатски хонорар. 

Единодушното решение на КС е, че текстът не е противоконституционен и отхвърля аргументите на омбудсмана. Според членовете на органа наистина юрисконсултите работят по трудово или служебно правоотношение и получават заплата, но това не означава, че не трябва да получават хонорари за явяването си по дела като адвокатите. 

В това, че на бланката пише "Герб", а според данните за документа той е изготвен от "Council of ministers" (Министерския съвет - б.р.), има и рационално, техническо обяснение. "Герб" в случая може да не означава абревиатурата на управляващата партия, а да е държавният символ "герб", който се появява в официални институционални документи, писани в Word. 

И в други решения на Конституционния съд от текущата година и от 2015 г. се поява "бланка ГЕРБ". Не във всички присъства Министерският съвет, но това е опция в документите, която може да се поправя, показа проверка. 

Проф. Борис Велчев, председател на Конституционния съд, обясни пред "Правен свят", че става дума за бланковия формат (темплейт) на Милена Петрова, която е секретар в КС. И всеки от двата параметъра на файла има съвсем просто обяснение, казва Велчев. "Gerb_blanka" не означава бланка на партия ГЕРБ, а бланка с герба на Конституционния съд. Що се отнася до отбелязването "Council of Ministers", то идва от факта, че когато е създадена бланката, КС и правителството, които делят една сграда, са имали и обща мрежа. Конституционният съд вече има свой сървър, посочва Велчев. Въпреки това повечето документи все още носят отбелязването.

По-рано през деня публична реакция на "съмнителния" документ дойде от лидера на ДСБ и депутат Радан Кънев. Той написа във фейсбук, че "това е случай (пореден!), който трябва да се изследва в детайли. И ако се потвърди и няма разумно обяснение (сещам се как могат да скалъпят няколко), да доведе до оставка и на КС, и на премиера и МС.