Най-малко двама души изгоряха живи, ранените са 16, шестима от тях с опасност за живота при пожар тази нощ в университетската болница “Бергмансхайл” в германския град Бохум, недалеч от Дюселдорф.

Двеста пожарникари все още се борят с огнената стихия.

Сигнал за пожара, тръгнал от болнична стая на 6-ия етаж на една от клиниките, е бил подаден в 2,35 ч., съобщи днес полицейски говорител. Пламъците бързо са се разпространили в цялото отделение, намиращо се над операционна зала.

Напълно е разрушен покривът на клиниката, построена през 1985 г. при разширяването на университетската болница “Бергмансхайл”. При високата температура позорците и обзавеждането са се разтопили.

Няколко етажа от засегната от стихията клиника са били евакуирани. Сто от 180 хоспитализирани в тракта пациенти са били временно изписани, останалите 80 са били преместени на незасегнат от пожара по-долен етаж.

От болницата оповестиха, че временно прекратяват прием на нови пациенти, отлагат се и планирани операции.

Целият район е отцепен. Властите предупреждават гражданите да използват обходни маршрути.

Все още не е известна точната причина за пожара.

Университетската болница “Бергмансхайл” е една от най-големите в Рурска област, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия с 18 милиона население. Тя е специализирано здравно заведение за професионални заболявания. Построена е през 1890 г. и разполага с 650 легла. В общо 23 клиники и специализирани отделения годишно се лекуват 80 000 пациенти.