"Вместо "Работим за гражданите" да сложите "Крадем от гражданите" и работим за себе си".

Такава препоръка отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова към предизборния слоган на ГЕРБ. В декларация от името на парламентарната група тя се изказа от парламентарната трибуна по всички актуални въпроси.

"Напоследък цялото обществено внимание е съсредоточено върху провалите във външната политика. Тя се прави извън България. Гордее се, че ЕК ни е отпуснала 160 млн. за бежанци, но според ЕК част от тези средства ще бъдат използвани за построяване на убежища за мигранти", каза Нинова.

Тя напомни и отказа на правителството да подкрепя Ирина Бокова и издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

"Това е чуждо решение. България го изпълни безпрекословно", заяви Нинова.

Особен акцент тя сложи върху икономическите проблеми на страната. И напомни, че няма нови производства, но има дълг от 16 млрд. лв. Според Ниннова през последните години "бедните обедняват, а богатите забогатяват". Тя припомни сделките с "Царските конюшни" и Дипломатическия клуб в "Бояна".

Нинова изнесе и данни, според които фирми, които доставят плодове, зеленчуци и мляко на децата в училищата, го правят на много по-високи цени и заяви, че отговорност за това носи земеделският министър Десислава Танева.

Депутатът Георг Георгиев отговори на Нинова също с декларация.

"Наближават избори, опорките започват да валят", заяви Георгиев.

Той заяви, че 160-те млн. евро, отпуснати от ЕК за справяне с бежанците, нямат абсолютно нищо общо с построяването на лагери.

"Това е една лъжа. Нито едно евро не отива за построяване на това", каза Георгиев.

Той припомни, че БСП са оставили държавата в свръхдефицит, с фалирала банка.

"Може би реформа в образованието е полицаите, изправени срещу студентите".

С тези думи Георгиев припомни протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, което бе създадено с мандата на БСП.

Според Георгиев ГЕРБ има заслуги за реализацията на Бокова на международната сцена, защото именно по времето на първия кабинет на Бойко Борисов тя бе избрана за шеф на ЮНЕСКО. Той каза, че когато Бокова е имала шанс, ГЕРБ я е подкрепил. Споед него обаче сега Георгиева има шанс за висок пост, а БСП се опитва да го провали.

"Най-големият външнополитически успех на БСП беше един ресторант във Виетнам. БСП не умее да прави политика. България не е просто фактор, а лидер в международните отношения. Рушите имиджа на България. Правите го систематично. Нямате как да помогнете, но поне не пречете", заяви Георгиев.