Носенето на "облекло, което прикрива или покрива лицето" на публични места, вече е незаконно.

Разбира се, става въпрос за т.нар. "закон срещу бурките", въпреки че вносителите от Патриотичния фронт и подкрепящите ги от ГЕРБ настояваха, че всъщност законът бил за опазване на националната сигурност и не става дума за религиозна дискриминация.

Компромисът, който националистите направиха, е да отпаднат промените в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор при установена "принуда" за носене на покриващо лицето облекло. Според Патриотите обаче тези предложения ще бъдат внесени отново, но като промени в НК.

Дебатите започнаха с настояване от ДПС точката да отпадне от дневния ред. Два пъти мнозинството на ГЕРБ и ПФ отхвърли това предложение. Депутатът Йордан Цонев от ДПС - християнин и теолог, дръпна научна реч по наименованието на закона. А даде примери не с традициите на мюсюлманите, а с тези на християнството. Той припомни, че според християнските догми (това е думата за религиозна норма - б.р.) жените християнки също трябва да носят косите и главите си покрити. Затова и бабите ни носят забрадки и кърпи на главите си. От ДПС и ДОСТ подчертаха, че законопроектът на националистите е дискриминационен и няма нищо общо с националната сигурност и се прави срещу 50-100 души, което на практика не регулира никакви обществени отношения.

Хюсеин Хафъзов от ДОСТ, който преди това бе от ДПС, направи исторически преглед кога е имало опити за насилствено сваляне на забрадките - през 1912 г. от ВМРО, през 1934 г. от дружини "Родолюцие", по времето на комунизма с ясния предлог за премахване на религиозни атрибути. Той призова вносителите да проявят мъжество и да кръстят закона с истинското му име - забрана за носене на религиозно облекло. 

В отговор Красимир Каракачанов от ВМРО обиди колегата си, че не бил мъж и настоя, че законът е с цел да спре "ислямизацията" в българското общество и след българските мюсюлмани. Валери Жаблянов от БСП подкрепи тезата на Каракачанов, цитирайки Кемал Ататюрк, който, превръщайки Турция в светска страна, забранил носенето на фесове.

В знак на протест ДПС обявиха, че напускат залата, за да не съучастват в дискриминационния закон.

"Кой ще носи отговорността, ако се случат действия, които никой в тази зала не иска да се случат. Външни радикални фундаменталисти, ксенофоби могат да размахват такива закони и да казват, че в България религиозните хора са потискани. Това са действия на ГЕРБ и на мнозинството, и предлагам ние да не сме съучастници в това дело", заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Бившият им лидер Лютви Местан, сега водач на ДОСТ, обвини ДПС, че така и така съучастват, защото част от предложенията им за изменение на текстовете се приемат от ГЕРБ и Патриотите. Цонев му отвърна, че не прави чест на бившите колеги да говорят неистини, но "оставя това на тяхната съвест".

Депутатите от управляващото мнозинство в крайна сметка отхвърлиха предложението на Местан и съпартийците му от ДОСТ за въвеждане на задължение гражданите с покрити лица да ги показват през длъжностни лица - например полицаи, за целите на опазване на националната сигурност. Тази алтернатива на забраната не се прие. 

Според приетите текстове облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето. При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба от 200 лв. за първо нарушение и 1500 лв. за всяко следващо. Ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е 500 лв. или 2000 лв. при рецидив. Забраната не важи при носене на облекло при спортни и културни мероприятия, по медицински причини или при изпълнение на служебви задържения.

От ГЕРБ законът защитиха Красимир Велчев, според когото забраната за прикрити лица щяла да помогне на МВР да разследва всякакви престъпления. Семир Абумелих, пък се обърна към Хафъзов и го обвини, че използва цинично религиозната тематика.

"Тази тема не накърнява исляма, къде в Корана има такъв текст, който да задължава жените да носят бурки и и други покривала на лицето?", попита той.

И обясни, че бойци на "Даеш" използвали бурки, за да преминават граници - можел да покаже и записи.

В крайна сметка парламенът прие закона. От Реформаторския блок никой не участва в дискусията.