Израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас си стиснаха ръцете, предаде АФП.

Това стана днес в Ерусалим, преди погребението на бившия президент на Израел Шимон Перес. Той почина в сряда на 93 г.

На церемонията присъстваха 3000 души. Сред тях бяха 20 президенти и 15 външни министри.

България бе представена от президента Росен Плевнелиев.

Поставил кипа, Обама разговаря с Хеми - един от синовете на Шимон Перес. Вляво е израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Това, че толкова лидери от цял свят са дошли да си вземат последно сбогом с Шимон, е доказателство за неговия оптимизъм", каза Бенямин Нетаняху и изреди имената на някои от присъстващите. Той не спомена името на Махмуд Абас, който седеше в първата редица на опечалените. Двамата обаче си стиснаха ръцете и обмениха няколко думи на погребението.

Нетаняху заяви, че присъствието на Абас е нещо, което той оценява високо от името на израелския народ. Но тази визита на Абас в Ерусалим, намиращ се само на няколко километра от Рамала, надали ще доведе до нещо повече от това ръкостискане, отбеляза Ройтерс.

"Присъствието на Махмуд Абас на погребението на Шимон Перес ни напомня за незавършения мирен процес", каза американският президент Барак Обама в речта си.

Израелско-палестинските мирни преговори са замразени от 2014 г., а Нетаняху и Абас не са преговаряли лично от 2010 г.

"Перес показа, че справедливостта и надеждата са в сърцето на ционисткия идеал", изтъкна Обама.

Той припомни, че благодарение на починалия Израел се е въоръжил добре, за да отблъсква вражеските нападения. Перес е и сред хората с най-голям принос въоръжените сили на страната му да спечелят толкова войни.

Германската канцлерка Ангела Меркел посети израелското посолство в Берлин и почете с едноминутно мълчание паметта на Шимон Перес.

Думата взе и бившият американски президент (1993-2001) Бил Клинтън. Той нарече Перес "мъдър защитник на нашето общо човечество". И си припомни една среща между двамата. На нея са присъствали израелски и арабски деца, които заедно са изпели песента Imagine ("Представи си") на Джон Ленън.

Шимон Перес бе погребан днес точно в 12 часа местно и българско време на хълма Херцел в Ерусалим. Той ще почива до повечето държавни и правителствени ръководители на страната си. Там са погребани и други видни личности от еврейската държава.