Космическият апарат "Розета" на Европейската космическа агенция (ЕСА) планирано се разби в повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко и мисията му приключи, предаде АФП.

Малко преди полунощ "Розета" застана на траектория за сблъсък и започна да се спуска към кометата. Тя се сблъска с космическия обект в 13,40 часа българско време днес.

Скоростта на движение при удара е била доста ниска - по-малко от 1 метър в секунда, или или 3,6 километра в час. Но сондата не е проектирана за кацане и би трябвало да се разбие.

Дори "Розета" да е оцеляла невредима, тя е програмирана да се самоизключи при докосване на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.

Тя ще използва последния си потенциал, за да направи възможно най-много измервания отблизо. Учените все пак се надяват, че ще съберат информация, свързана с образуването на кометата.

"Розета" бе изстреляна през 2004 г. От август 2014 г. европейският космически апарат е в орбита около 67Р/Чурюмов-Герасименко. Три месеца по-късно "Розета" изпрати към повърхността й модула "Фила"., който стана първият в историята космически апарат, спуснал се успешно на повърхността на комета. Той функционира обаче само 60 часа, след което изгасна поради липса на достатъчно слънчева светлина, която да захранва батериите му.

"Розета" разкри някои много важни факти. Сондата откри, че водата на 67Р/Чурюмов-Герасименко не прилича на земната. Това означава, че кометите от астероидния пояс между Марс и Юпитер не са допринесли за появата на вода на Земята.

С "Розета" ЕСА се опита да разгадае тайните на образуването на Слънчевата система.