Лидерът на АБВ и представляващ коалицията "Калфин президент" Георги Първанов прати гневно писмо на генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Причината - правилата на обществената телевизия за отразяване на предизборната президентска кампания, оформени в споразумение между БНТ и партиите, коалициите и инициативните комитети. 

"В този проект страните заявяват, че ще се ръководят от „общоприетите принципи на честното политическо състезание" и се залагат редът и правилата на взаимодействие. Извън всякакво съмнение обаче, равнопоставеността на участниците в надпреварата е драстично нарушена и в интерес на две политически сили", твърди Първанов.

Според бившия президент проблем има с появата на кандидат-президенти в публицистичното предаване на националната телевизия "Панорама". За периода на кампанията до 6 ноември предаването предлага две свои издания, в които ще участват кандидати за държавен глава - на 21 и на 28 октомври, твърди той. И пита:

По каква логика например в последното издание на публицистичното предаване, е предвидено да участват кандидатите, издигнати и подкрепени от първата и втората по брой на получените гласове политически сили от последните парламентарни избори, представени в 43-ото Народно събрание? Изборите на 6 ноември са за президент, те са мажоритарни. Отделен е въпросът, че в случая оставаме с усещането за предварително договорен мач между ГЕРБ и БСП, чиито представители открито заявяват, че ще участват в дебати само и единствено помежду си.

Според лидера на АБВ е резонен и въпросът откога и на какво основание ръководството на БНТ счита, че регистрираната от Инициативен комитет за участие в изборите кандидат-президентска двойка се ползва с привилегията на парламентарно представена партия?

Причината за втория въпрос е, че БСП предпочете формат "Инициативен комитет" за номинацията на ген. Румен Радев и вицето му Илияна Йотова, въпреки че кандидатурата им неформално е на социалистическата партия. АБВ регистрираха коалиция с "Гергьовден", ГОРД и още няколко формации за изборите и номинираха Ивайло Калфин. Името на вицето му още не е известно. 

Първанов уточнява, че очаква отговор. Според справка на Клуб Z в сайта на БНТ в секцията "Избори" въпросното споразумение не фигурира. За вота на 6 ноември има документи, регламентиращи кампанията за националния референдум с три въпроса, който ще се проведе на същата дата, кампанията в сайта на националната телевизия, както и Постановлението на Министерския съвет за тарифите за платените форми на агитация в БНТ и БНР.