Руски хакери видимо се опитват да се намесят в изборите в САЩ за президент, констатира Шейн Харис в Daily Beast. Обаче републиканците в Конгреса не дават по никакъв начин да започне разследване, докато следствието срещу Хилъри за електронната й поща продължава.

Нарастват подозренията за връзки на Доналд Тръмп с руските власти и делови къргове в Москва, а също и за това, че неговият предизборен щаб е замесен в атаки на руски хакери срещу американски политически организации. Но лидерите на Републиканската партия отказаха да подкрепят демократите, които се опитват да разследват всяка възможна връзка на Тръмп с Русия, за която се говори в репортажи по телевизията или на закрити заседания на секретните служби. А без тяхната поддръжка, демократите, които са малцинство и в двете камари на Конгреса, не могат да започнат следствие срещу Тръмп, пише авторът.

Връзките на Тръмп с руските власти и бизнесмени не остават незабелязани и предизвикват безспокойство, казват в частни разговори републиканци на служба в Конгреса. Те следят зорко и въпросите на демократите към ФБР по този повод. Но републиканците-законотворци отказват да се подпишат под тези питания. Защото нямат желание да се започне разследване на техния кандидат за президент. Те са и убедени, че ФБР е провалило разследването срещу Хилъри Клинтън, която би трябвало да носи отговорност за неправилно и опасно боравене с държавни тайни.

Миналия месец високопоставени демократи от четири комисии на Камарата на представителите, включително и такива, които особено настоичиво задаваха въпроси за скандала около електронната поща на Хилъри, написаха писмо до директора на ФБР с молба да бъдат разследвани отношенията на чиновниците от предизборния щаб на Тръмп с руски правителствени лица, които биха могли да допринесат за пробиването на сайта на Демократическата партия.

Упорството и решението на републиканците да не бъде разследвано поведението на Тръмп е ироничен поврат в тяхната дейност. Защото само преди 4 години те остро критикуваха хищната политика на Путин. Сега обаче с тактики от времето на макартизма обвиняват демократите. Разбира се републиканските водачи не могат да бъдат причислени към онези, които обичат Путин и Русия. Шефът на Камарата на представителите Пол Райън един път нарече руския президент "коварна отрепка". А депутатът Джейсън Чефитс смята Путин за диктатор и обяви, че не е съгласен с Тръмп, който хвали господаря на Кремъл като силен лидер, завършва Харис.