Журналист от Би Би Си разпитва Песков за доклада на разследващия екип за сваления боинг.

И нашият мустакат милиардер все едно, че е на тигана. Четири (!) пъти го питат директно: признаваш или отричаш изводите на комисията?

Четири пъти - нито "да", нито "не".

"Да" е страшно.

"Не" е невъзможно, здраво ни притиснаха до стената с факти.

Отвратително и глупаво е. Както писах преди две години, Русия сама се вкарва във филма "Южнокорейският боинг и СССР през 1983 година".

От самото начало на всички бе ясно: съветските военни са свалили боинга. Ясно беше, че не е имало желание да бъде свален точно пътнически самолет - просто верига от съдбоносни случайности, грешки и несъгласуваност.

Почти бяха постъпили правилно - да разкажат всичко така, както е било, но влечението към лъжата във всякакви ситуации бе прекалено голямо.

Ето как разказва за това най-известният съветски телевизионен водещ Игор Кирилов:

"Случвало се е какво ли не. Имах страшен момент на 1 септември 1983 г., когато бе свален корейският боинг. Дойде съобщение, с което трябваше да започне емисията на програма "Време". Честно, открито съобщение, че това е наша грешка, на командването на ПВО в съответния окръг. И внезапно, буквално когато вече показваха шапката на програма "Време", дотича редакторът Василий Мирошников, побелял като платно. Той ми издърпа този текст и ми даде съвсем различен лист, също с материал на ТАСС - за първия бе дошло ембарго от ТАСС. Докато вървеше шапката, успях да погледна само началото на материала, както ни учеше Олга Сергеевна Висоцкая (знаменита говорителка на Всесъюзното радио от времето на социализма – б.р.). Всичко беше обратно! Всичко беше абсолютно обратно! Съвсем различно съобщение! И истината да този епизод, не много приятна, зрителите научиха едва след тридесет години. Ето такива случаи имаше. Но какво да се прави, такива бяха времената."

По-добре ли му стана на СССР от тази лъжа?

Не - нов тласък на Студената война, "империята на злото", засилване на надпреварата във въоръжаването за сметка на обедняването на хората, което довърши СССР.

Сега е същото. Няколко военни допуснаха трагична грешка, убиха стотици невинни хора. Вместо признание и изплащане на обезщетения се трупат една върху друга лъжи: пилотът Волошин, испанският авиодиспечер, в самолета са летели трупове, операция на ЦРУ, украински "МиГ" и  и т.н.

След пет години ще четем същите като на Кирилов мемоари-спомени, където подробно ще бъде разказано кой как е лъгал. Не се съмнявайте.

А за това изобщо няма да плати Песков, той най-много да не се вози повече с яхта по Средиземно море. Ще платят обикновените граждани на руската федерация – със санкции, спадане на жизненото равнище, поскъпващи стоки.

-------

* Авторът е виден руски опозиционер, оглавяващ Фонда за борба с корупцията. Коментарът е публикуван в блога му.