Америка, която аз познавам, не бе на телевизионния екран в понеделник вечер. Моята Америка се състои в това свободно да направиш избора си, да гониш мечтите си и да използваш уменията си като като предприемач. Тя е тази, в която има по-голям избор, отколкото само този между сини и червени.

Американците искат да могат да избират президент, който е способен да разсъждава, да се учи от провалите и да им казва истината, дори когато от нея боли. Те най-вече искат да избират президент, който ще се придържа към конституцията и ще накарат правителството да живее според възможностите си.

Аз предлагам този избор. Аз не бях част от кандидат-президентския дебат в понеделник, но докато американците смаяно слушаха така наречените кандидати на големите партии търсенето в "Гугъл" на "Гари Джонсън" главоломно скочи.

Аз съм третият кандидат - лидер съм на Либертарианската партия. Името ми ще го има във всяка бюлетина заедно с това на моя кандидат за вицепрезидент - Бил Уелд, който, подобно на мен, бе на два пъти избиран като губернатор от Републиканската партия на щат, където демократите са много силни. За разлика от кандидат-президентите на републиканците и демократите, аз и Бил не вярваме, че САЩ са поляризирана нация.

Ние не отричаме, че има много голямо напрежение, и не можем просто да го игнорираме. Но когато нещата опират до основата, повечето американци наистина не са далече от това.

Нашите деца са по-образовани от когато и да било преди. Нашите технологии позволяват предприемачество и прозрачност. Нашата армия не отстъпва на никого в света, както и трябва да бъде. Но нашата двупартийна политическа система е съвсем друга история. Хиперпартизанщината може да забавлява, но това е ужасен начин да се опиташ да управляваш една страна. Ние сме алтернативата и сме единственият билет, който предлага на американците шанса да намерят допирни точки.

Хората може да ни наричат финансови консерватори. Подобно на много американци, вярвам, че правителството прави твърде много и струва твърде много. Като губернатор на Ню Мексико наложих вето на над 750 законопроекта и намалих правителствената намеса в бизнеса, известна повече като "приятелски капитализъм".

Някои биха ни нарекли социални либерали. Критикувах на глас неравенството в отношението към чернокожите американци от страна на полицията. Искам реформи в нашето наказателно право и правосъдната система. Законите за трите престъпления1 и задължителните минимуми при присъдите направиха САЩ един от световните лидери при затворническите присъди. Третирането на използването на наркотици и насилието като престъпления вместо здравословни проблеми вкара прекалено много американци зад решетките.

Какво ще бъде правителството при администрацията на Джонсън? Първо, ще започнем дискусии за броя на членовете му, като приемем реален балансиран бюджет. Всяка правителствена програма ще трябва да оправдае разходите си всяка година. На дневен ред ще бъде орязването с до 20 и повече на сто от всяка програма, включително военните. Трябва да бъдат обсъдени промени и в социалното осигуряване и медицинските застраховки.

Като губернатори ние балансирахме нашите бюджети и намалихме данъците. Аз ги намалих 14 пъти, Бил Уелд го направи 21 пъти за шестте години, през които управляваше Масачузетс. Това изисква просто ангажираност и убеденост.

Предложенията на Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп зоват за по-големи разходи. И двете партии носят отговорност за непоносимите ни финансови проблеми. Президентът Джордж Буш-младши почти удвои националния ни дълг на 10 трилиона от 5,7 трилиова долара. Президентът Обама е на път отново да го удвои.

Второ, ще спазваме конституцията и гражданските свободи и ще престанем да третираме имиграцията като нещо лошо. В трудния случай с абортите подкрепям правото на жените да избират. Отдавна подкрепям гражданските свободи, включително равнопоставеността на браковете и освобождаването от масово следене.

Като се има предвид, че имиграцията послужи и като площадка за изстрелване, и като място за аварийно приземяване за кандидат-президентските аспирации на републиканците, тя странно отсъстваше от дебата в понеделник. Нито контролираният от републиканците Конгрес, нито президентът Обама направиха каквото и да било, за да оправят неработещата имиграционна система. Депортирането на милиони имигранти ез документи, без да са извършили престъпление, и изграждането на стена, както предлага Тръмп, са нелепи идеи.

Голяма част от американците могад са се съгласят сега с някакво решение. Ще позволим на тези имигранти, които са тук без документи, но с чисти в друго отношение досиета, да продължат да пребивават, да плащат данъци, да бъдат проверени за миналото им и да живеят легално в САЩ. Ще премахнем категориите и квотите за имиграцията, а охраната на границите ще бъде посветена на недопускането на истински престъпници и потенциални терористи.

Трето, ще предложим свободна търговия на всички страни, но ще ограничим военните намеси до случаите, в които е нападната нашата страна. Ще спазваме всички договорни задължения и ще изграждаме стратегически съюзи, които правят страната ни по-сигурна.

Г-жа Клинтън иска да запази мътната смесица от намеси, смени на режими и бомбардировки. Този подход ни докара Сирия, Ирак, Либия и проваленото изграждане на държава в Афганистан. Нашите войски и американският народ заслужават ясни цели, с добре очертана разлика между отбраната и безсмислените намеси. И нашите войски трябва да получат одобрение от Конгреса за действията си зад граница - важна подробност, която не се прилага.

Същият разумен подход ще бъде приложен и към търговията и дипломацията. Целта ни е единствената възможна - да подкрепим свободната търговия. Трябва да бъде стимулиран напредъкът и мирът, без да изпращаме младежите ни на война.

По-малко от 6 седмици преди изборите независимите и най-вече младите избиратели все повече се обръщат към мен и Бил Уелд като към разумни и опитни кандидати. Ние сме партията, която може да разбие двупартийния модел, който от много време насам не позволява разрешаването на много въпроси.

-----

1Известни като Three strikes laws, тези законодателни актове са приети на щатско ниво в САЩ. Те повеляват щатските съдилища да издават дългосрочни присъди за тези, които са извършили три тежки престъпления. Названието им иде от правило в бейзбола, според което батерът излиза от игра, ако пропусне три удара.

* Авторът е лидер на Либертарианската партия в САЩ и неин кандидат-президент за изборите на 6 ноември. Коментарът му е публикуван във в. "Ню Йорк таймс".