"Не правим нищо, което е необичайно в рамките на ООН. Иначе нямаше да се стигне до включването на г-жа Георгиева. Няма процедура по изтегляне. Ние сме преценили да обявим кандидатурата на г-жа Георгиева за единствена. Имаме само един кандидат". Това каза в предаването "Панорама" на БНТ външният министър Даниел Митов. Той подчерта, че Кристалина Георгиева е единственият кандидат на България като държава. 

Решението за смяната било взето "след огромно дипломатическо усилие за събиране на информация", разясни Митов.

"Когато е ясно, че един кандидат не може да се пребори, би било безотговорно да не дадем шанс на друг кандидат и да поемем този риск. Трябва да дадем шанс на източноевропейската група да има своя генерален секретар", твърди той.

Външният министър обяви, че се засяга от коментарите, че българското правителство не е подкрепяло достатъчно Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН.

"Искрено работихме за Ирина Бокова. С всички сили. Не приемам такива констатации, това обижда. Понякога въпреки усилията на дипломацията има непреодолими фактори, които са трудни да се елиминират", каза той.

Според него в сегашната ситуация България не изглеждала зле. "Напротив влиза като играч с нова сила. Вкарваме в игра кандидат, който започва да набира скорост. Има нов кандидат, който има шанс да преодолее дефицитите на кандидатурата досега", продължи Митов.

Той даде пример, че още веднага след номинацията започнала да идва подкрепа от държавите от източноевропейската група. 

Митов коментира и скадала с потрошената от македонския журналист Миленко Неделковски паметна плоча на Каймакчалан.

"Плочата не е акт на българското правителство, акт е на група граждани, така че не може да се спори за законността", стана ясно от думите му. Българската държава обаче вече била направила официални постъпки пред македонското правителство да има такава плоча. "Аз съм задействал процедура този човек да не бъде допускан в България", каза той за Неделковски. Македонецът ще бъде включен в списъка на чужденците, които са нежелани в България,