Целта на кандидат-президентът ген. Румен Радев е да стигне до балотажа на втория тур. Това обяви той пред Нова телевизия. Тогава бе попитан защо не си поставя за цел да спечели на първия тур:

„Трябва да бъдем реалистични. ГЕРБ е една добре смазана машина за избори, нека не бъдем максималисти. Това (балотажът – б.р.) е крачката към реална победа“.

Ген. Радев не се интересува кого ще обяви утре ГЕРБ кано кандидат за президент. В 11 часа най-голямата партия ще покаже в НДК своя кандидат – според Цветан Цветанов, той 99% е или Цецка Цачева, или Йорданка Фандъкова, или Томислав Дончев, или Димитър Николов.

Който и да назначи г-н Борисов за кандидат-президент, той ще бъде негов аватар, защото ще изпълнява неговата воля дословно“, обясни Радев.

Червеният кандидат обясни, че не мери никакви проценти, „математиката в момента не ме интересува“. Той не вярва на изследването на „Екзакта рисърч“, което го нареди на трето място по популярност сред другите леви кандидати Ивайло Калфин и Татяна Дончева.

„Прекалено много се чете научна фантастика, романи на автори като Станислав Лем. Същата агенция даде резултат за несъществуващ кандидат на ГЕРБ. Това говори за подходите при нашите социологически изследвания, чии интереси обслужват. Не им вярвам разбира се“.

Румен Радев е обнадежден от приема на хората по време на обиколките си из страната.

„Имам безрезервна подкрепа, хората ми се доверяват, хората ми вярват... Идват много хора, идват и казват: г-н Радев, никога не съм бил член на БСП, никога не съм симпатизирал на БСП, но ще гласувам за вас“.

Кандидатът обясни това по следния начин: той бил „нетипичния политик, човек с друга ценностна система, не е расъл в статуквото, не е зависим корпоративно“.

„За разлика от много други, аз съм се клел да служа на България и на българския народ още в началото на моята кариера, докато президентът се кълне, чак когато бъде избран“.

Хората искали да се доверят на някой, който не ги е лъгал, обясни Радев. Той искал да привлече „всички българи, които са отчаяни, които искат промяна“.

Ген. Радев коментира лаконично издигането за президент на бившия премиер, излъчен от БСП – Пламен Орешарски. Той не отговори на въпроса дали това е някаква схема на задкулисието.

„Не изключвам нищо. Г-н Орешарски загуби твърде рано доверието още като премиер, предполагам, че той го осъзнава“.

Румен Радев пое ангажимент като президент да работи за повишаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП, какъвто ангажимент България е поела в рамките на НАТО.

„Трябва да преразгледаме изобщо нашето участие и в НАТО, и в ЕС – не да участваме пасивно, а активно да предлагаме решения“.

Кандидатът на БСП иска центровете за бежанците да бъдат извън населените места и от затворен тип. На въпрос за съпругата му, Радев отговори както вече няколко пъти е отговарял:

„Крайно време е да имаме първа дама“.