Партия "Движение България на гражданите" даде положителна оценка на участието на Реформаторския блок във властта, без да е уточнено какво точно значи това, обеща през втората половина на мандата на кабинета "Борисов 2" да е още по-критична при отстъпление от "реформаторските" политики, а ролята на Блока в управлението да се засили не само като коректив на ГЕРБ, а и като "пречка за връщането на БСП и ДПС на власт".

Това са част от акцентите от резолюцията, приета от Третото национално събрание на формацията. Делегатите единодушно и без конкуренция си преизбраха и лидерката Меглена Кунева. 

Въпреки плана за утвърждаване във властта, от ДБГ заявяват все пак, че "бъдещото участие на РБ в управлението ще зависи от решителната и твърда подкрепа на мнозинството по политиките и законодателството за борба с корупцията". Други приоритети са образованието и доходите на гражданите. Кунева получи мандат от съпартийците си да подпише ново споразумение за Реформаторския блок, тъй като настоящото изтича след края на президентските избори. Партията отново твърди, че трябва да се проведе Конфедеративен конгрес на коалицията. Досега два пъти имаше опит за свикване на такъв, но именно ДБГ и СДС го блокираха. Партията иска и разширяване на Блока с нови партньори.

От ДБГ заявяват още, че ще работят за кандидат-президентската двойка на Реформаторите Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, като целта е балотаж.

"Президентските избори ми дадоха много – дадоха ми всички вас, дадоха ми надежда и увереност, че може и нормално да се работи в политиката, може да си позитивен и градивен. Не мечтая за други хора, само за хора като вас – искрени, борбени, толерантни, каза още Кунева. Искам много като вас още да посмеят и да правят крачката да влязат в политиката и да издържат в нея. Ние сме силна сплав. Предайте нататък подкрепата, която ДБГ ни дава".

Това е заявила Кунева пред съпартийците си в речта си, припомняйки предишните президентски избори, на която тя беше "граждански кандидат", след което направи партията. 

"Проявете щедрост и подкрепа за всеки, който иска да е водач. ДБГ се състои от лидери, във всеки от нас има политик, който може да променя към по-добро страната. Дайте шанс на именно това в себе си – на лидерството", призова още Кунева.

От ДБГ заявиха и амбициозен европейски план. Те искат България да "затвори границите си за икономически мигранти, а на миграционната криза и другите предизвикателства пред ЕС да отговорим с политики по консолидация на Съюза". Последното според партията значи създаване на общи европейски въоръжени сили, обща гранична служба, влизане в Шенген на всички страни-членки, приобщаването им към еврото и диверсифициране на доставките на газ от Русия.