Жените в Полша планират да обявят стачка срещу законопроект, който практически ще забрани абортите, съобщи британският в. "Индепендънт".

В момента в предимно католическата държава прекъсване на бременността е позволено само в случаи на изнасилване или ако животът на майката или ембриона са застрашени. Новите промени обаче премахват дори тези изключения. Жените, които нарушат закона, са заплашени от затвор до 5 години. 

Законопроектът за момента е на ниво парламентарна комисия.

В над 60 града работещите жени ще стачкуват с надеждата това да блокира икономиката на страната. Много компании са обявили, че ще затворят врати в знак на съпричастност със стачкуващите. 

Протестите се определят като "черни", защото този цвят облекло е приет за символизиращ кампанията срещу новите законови промени. 

Те са в следствие на лобирането на групата за натиск "Спрете абортите", която има подкрепата на католическата църква и премиерката Беата Шидло. 87% от поляците са католици и църквата има сериозно влияние в обществото. Полша е и единствената държава в Източна Европа, която ограничава абортите, и една от малкото в Европа, наред с Ирландия. Андора приема за изключение само заплаха за живота на майката, а в Малта забраната е пълна, но в подобни случаи законът често се нарушава.