Първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров припомня в интервю за БГНЕС, че по силата на решението на Международния арбитражен съд НЕК дължи на „Атомстройекспорт“ (собственост на „Росатом“ - б.р.) сумата от 620 милиона евро.

"И както знаете, всеки ден тя се увеличава с около 167 хиляди евро. Парите трябва да се платят. При това мисля, че е абсолютно в интерес на българската държава да ги плати, колкото се може по-бързо. Защото иначе броячът цъка и тази сума се увеличава всеки ден. Единствената задача, която работната група има, е да осигури изплащането на парите. Тя няма никакви други задачи", казва Комаров.

По съвет на адвокатите от White & Case НЕК е решила да не обжалва решението на съда.

За да изплати дълга, националната електрическа компания ще получи безлихвен заем от държавния бюджет. Народното събрание прие специален закон за това, а в момента България очаква решение на Европейската комисия дали разрешава такава държавна помощ.

Кирил Комаров е силно скептичен към възможността поръчаното оборудване да бъде препродадено на трета страна.

Не казвам, че не може, а че е сложно. Първо, някъде трябва да се изпълнява проект със същите параметри, със същата мощност и същия тип реакторна установка. Ние имаме различни реактори. За „Белене“ бяха 1000-мегаватови, а сега ние строим главно 1200-мегаватови. Но не е изключено на някой от клиентите ни да му потрябва 1000-мегаватова мощност.

По-нататък процесът много зависи от клиента – ще поиска ли той да вземе оборудване, което е било произведено за друг. Дори и да поиска, много зависи от законодателството на страната. В редица държави има изискване регулаторът да бъде допуснат до производствения процес на оборудването, включително в момента, когато се изливат металите за него. Даже на този ранен стадий трябва да бъде поканен националният контролен орган, той да постави знак, че всичко е направено качествено.

Но възможно ли е това да се направи? Да, възможно е. Т.е. този път не е изключен, но при всяко положение ще има дълъг преговорен процес. Затова не бива да се чака първо да се постигне договореност с някого и тогава да се платят парите".

Шефът в „Росатом“ на няколко пъти казва в интервюто, че сега най-важно е изплащането на цялото задължение и всякакви разговори по други теми не могат да бъдат провеждани преди това.

Кирил Комаров казва, че е виждал поръчаното за АЕЦ „Белене“ оборудване.

„Не ходя често в нашите машиностроителни заводи, но при едно от пътуванията ми видях това оборудване, включително и процеса на производство. Пак ще кажа: руската страна няма никакви проблеми да изпълни своите задължения – да достави това оборудване при условие, че България заплати своя дълг, определен от Арбитража“.

Зам. генералният директор на „Росатом“ отговаря и на въпроса за възможността проектът за АЕЦ „Белене“ да бъде реализиран с инвестиция от руската страна.

„Ако правителството на България формулира привлекателни условия, които гарантират възвръщаемост на нашите инвестиции, ние сме готови да разгледаме този въпрос. Не казвам, че сме готови да вземем положително решение, защото досега не съм виждал никакви предложения да се включим в нещо. Но, отбелязвам още един път – това е нормално. Във всяка страна правителството, ако иска да построи атомна електроцентрала, трябва да създаде условия за това проектът да се реализира".

Отговорът на повечето въпроси Комаров завършва така:

„Първо трябва да се спре нарастването на дълга и колкото по-бързо стане това, толкова по-изгодно ще бъде за България. Това е моята твърда позиция".