Задават се нови сливания във финансовата ни система. Две български банки са на път да сменят собствениците си в близките месеци – ОББ и „Виктория”.

Преди дни белгийският вестник De Tijd написа, че KBC планира да придобие Обединена българска банка (ОББ), четвъртата по големина кредитна институция в страната. Дори вече е нает консултант – JPMorgan, съобщава изданието, позовавайки се на свои източници.
KBC е известна у нас като собственик на Сибанк и ДЗИ.

„С това намерение белгийската финансова група показва, че за нея кризата от 2008 г. е приключила”, отбелязва вестникът.

И припомня, че до 2014 г. KBC имаше забрана за нови придобивания, тъй като получи държавна помощ (7 млрд. евро) и действаше програма за преструктуриране.

През 2009 г. Европейската комисия одобри плана за банката, която изпитваше сериозни трудности заради финансовата криза. В следващите години се наложи продажба на активи и в Белгия, и в други европейски страни. След като падна забраната от ЕК, през лятото на 2015 г. KBC направи първата си придобивка – купена бе лизингова компания в Словакия.

През 2007 г. белгийците придобиха мажоритарния пакет (75%) от Сибанк за 295 млн. евро, като продавачи бяха Цветелина Бориславова и фондът Novator, основан от Тор Бьорголфсон. По-рано същата година беше и сделката за 70% от ДЗИ на стойност 185 млн. евро, платени на наследниците на Емил Кюлев. Председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Сибанк е Петър Андронов, който е и председател на Асоциацията на банките в България.

Новият гигант

Сибанк към 30 юни 2016 г. е десетата по големина банка в страната с активи за 2,78 млрд. лв. ОББ е доста по-голяма – активите й са 7 млрд. лв., като преди нея са само Уникредит Булбанк, ДСК и ПИБ. Ако ОББ се влее в Сибанк, това би създало третата по големина кредитна институция с 9,8 млрд. лв. активи, като ПИБ ще слезе на четвърто място.

ОББ е създадена през 1992 г. чрез сливане на 22 регионални банки. От 2000 г. е собственост на Националната банка на Гърция (НБГ). Разполага с мрежа от над 210 офиса в страната, има дъщерни дружества за застраховане, лизинг, управление на активи и факторинг. Главен изпълнителен директор е Стилиян Вътев.

Стрес тестовете на ЕЦБ през миналата година показаха, че НБГ може да изпита капиталов недостиг от 4,6 млрд. евро при най-лошия сценарий. След това Европейската комисия одобри държавна помощ 2,71 млрд. евро за гръцката банка. В края на годината НБГ продаде поделението си в Турция на Катарската национална банка за 2,75 млрд. евро, за да запълни отчасти недостига на капитал.

Новината за евентуална сделка по оста Сибанк-ОББ почти съвпадна с интервюто по бТВ на управителя на БНБ Димитър Радев. В петък гуверньорът заяви, че очаква сливания в банковия сектор у нас, както и че вече има интерес от стратегически инвеститори отвън за придобиване на кредитни институции.

За търговска банка „Виктория”, дъщерна на фалиралата КТБ, неотдавна се разбра, че 8 кандидати са подали писма за интерес. Сред тях има три банки (Инвестбанк, БАКБ, Търговска банка Д), застраховател („Лев инс”), телеком (БТК) и чуждестранни компании. Сега се прави анализ и оценка на профила на кандидатите, на предоставените от тях писма за интерес, включително съпътстваща информация, както и допълнителна консултация с надзорния орган - БНБ.

Процедурата за продажба на институцията със старо име „Креди Агрикол България” започна в края на миналата година с решение на синдиците на КТБ.