Снимка с кратък текст понякога може да каже много повече, отколкото пространна публикация или задълбочен анализ.

Днес онлайн изданието на “Шпигел” направи точно това – публикува две снимки от посещението на унгарския премиер Виктор Орбан средата на септември на границата ни с Лесово. На едната домакинът Бойко Борисов му показва оградата с Турция, на втората – Борисов с Орбан в автомобил, пак на същото място. Текстът е:

“При отхвърлянето на политиката спрямо бежанците на ЕС за година и половина на Орбан му се удаде наред със страните от Вишеградската четворка – Унгария, Полша, Чехия и Словакия, да обедини около себе си и други източноевропейски членки на съюза, макар те да са малцина.”

Другият кадър, с който "Шпигел" припомня визитата на Виктор Орбан в България - от границата с Турция при Лесово.

Изводът е неизбежен – София подкрепя политиката на изолация, водена от Будапеща, което е в разрез с общоевропейската линия по решаването на бежанската криза. 

Публикацията на “Шпигел” е по повод днешния референдум в Унгария, предизвикан от премиера Орбан. 8,3 милиона имащи право на глас трябва да отговорят на въпроса “Искате ли Европейският съюз да ни налага задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария без одобрение на унгарския парламент?”

Със сарказъм изданието обрисува и мрачна картина:

“Външният министър на Унгария трябва да спасява живота си, бягайки в Брюксел, тъй като го заплашват мигранти. По време на пътуване в автобус през населен с мюсюлмани квартал на Париж шефът на политическия кабинет на Виктор Орбан попада в опасност. ЕС иска да засели принудително стотици хиляди нелегални мигранти в Унгария, многолюдни мюсюлмански семейства окупират дори и селата. Милиони млади мъже бежанци ще залеят Европа и ще въведат шариата.”

Вън от шегата изданието припомня апокалиптичната картина, която властимащите в Будапеща представят пред избирателите – ако не се вземат курти мерки, мюсюлманите ще залеели Европа.

Истината е, че миналата година ЕС реши да се преразпределят 160 000 бежанци, като квотата за Унгария е едва 1300 души.

От правна гледна точка днешният референдум е недопустим. Народни допитвания по общоевропейски решения, в случая по бежанските квоти, са без юридически последствия. Това го знае и Орбан. Според него референдумът в Унгария цели да се демонстрира наличие на “остър меч в битката срещу брюкселската бюрокрация”.

“Орбан е убеден, че в сегашния си вид ЕС и неговите елити ще се провалят. Ако референдумът е успешен, той иска да използва резултата за натиск върху Брюксел и както вече обяви, да инициира промяна в договорите от Лисабон”, заяви видният унгарски политолог Атила Юхаш.

Според унгарската конституция референдум е валиден, ако участват минимум 50 на сто плюс един гласувал от имащите право на глас.

“Ако гласуват по-малко от 50 на сто, това би било поражение за Орбан и ще отслаби международните му позициите. Той вече няма да е в състояние да твърди, че мнозинството от унгарския народ отхвърля миграционната политика на ЕС”, е мнението на политолога Атила Тибор Наги.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц подложи днес на остра критика свикания в Унгария референдум, наричайки го “опасна игра”. Същевременно Шулц заплаши с финансови санкции държавите от ЕС, които не проявяват солидарност при бежанската криза – орязване на субсидиите им.

Избирателните секции в Унгария затварят довечера в 20 ч българско време.

Първи прогнозни резултати се очакват около два часа по-късно.