Процедурата по отделяне на Великобритания от Европейския съюз ще започне през март догодина, обяви новата премиерка на страната Тереза Мей, съобщи Ройтерс.

Това става с активирането на чл. 50 от Лисабонското споразумение, което стартира процедура, продължаваща поне 2 години. Именно вота за "Брекзит" качи Мей на поста и тя е под сериозно напрежение от тогава насам за това кога ще започне приетия на референдум тази година "Брекзит".

Това ще е едно от най-комплексните международни споразумения в историята.

"Ще се позовем на чл. 50 не по-късно от края на март следващата година. Парламентът остави решението дали да напуснем ЕС в ръцете на хората. И хората дадоха своят отговор с емпатична яснота", заяви Мей на годишната конференция на консерваторите.

Министър-председателката подчерта, че сега е моментът хората да не притискат правителството, а да го оставят да си свърши работата. Притеснението на някои обаче е нормално, като се има предвид, че Мей подкрепи оставането на страната в ЕС на референдума през юни.

Междувременно британската лира падна в най-ниската си точка спрямо еврото за последните 3 години и на цент от най-ниското спрямо долара за 30 години.

Инвестиционни банкери пък коментират, че думите на Мей говорят за "твърд" Брекзит - което спрямо "мекия" означава Великобритания да напусне митническия съюз в ЕС, да се откаже от преференциалния си достъп до Общия пазар и да наложи контрол на имиграцията.