Руските купувачи на имоти в България продължават да се топят със скоростни темпове. За първото полугодие на 2016 г. в регистрите са вписани 1198 граждани на Руската федерация, придобили недвижима собственост у нас. Това е намаление с 41% на годишна база, показват данни на Агенцията по вписванията.

За същия период на миналата година броят им беше 2030, а за първите шест месеца на 2014 г. – 4065.

Първият отлив от родния пазар започна след свръхуспешната 2012 г., в която бяха отчетени рекордните 12 716 нови собственици от Русия. А големият срив настъпи в края на 2014-началото на 2015 г., когато започнаха проблемите на Москва в резултат на евтиния петрол. Икономиката още не се е отърсила от удара, макар че брутният вътрешен продукт вече спада с далеч по-ниски проценти. Всичко това, в комбинация със санкциите от Европейския съюз и обезценката на рубликата, се отрази на платежоспособността на местното население.

Руснаците вече губят ореола си на фактор №1 по Черноморието. През първото полугодие в местните служби по вписвания (Балчик, Бургас, Варна, Каварна, Несебър, Поморие, Царево) са отчетени общо 11 223 покупко-продажби на имоти. Ако приемем, че 95% от руските купувачи предпочитат зоните край морето, значи те присъстват в 10% от всички сделки.

Животът (и бизнесът) няма да свършат с отлитането на руснаците. Ваканционният пазар по Черноморието винаги се е радвал на чуждестранен интерес от началото на века. До края на 2008 г. първа цигулка „свиреха” британци и ирландци.