В световните квалификации с Франция и Швеция новият селекционер на националния отбор Петър Хубчев ще разчита на футболисти, избрани от неговия предшественик Ивайло Петев, обяви либерото на Четвъртите в света на представянето си пред журналисти. Малко по-късно Хубчев изведе играчите на тренировка на националния стадион "Васил Левски".

Повиквателни на футболистите за двете гостувания са пратени от Петев с две изключения - Йордан Минев от "Лудогорец" и Георги Костадинов ("Левски"). Първият обаче отпада заради контузия и на негово място няма да бъде привличан заместник. Хубчев се доверява на Петев, освен това не е имал време за по-сериозна намеса, най-вече за идващите от чуждестранни клубове.

 „Много бързо и интензивно се развиха преговорите. Бях изненадан, но не съм имал колебания, когато получих предложението, рече игралият години наред в Германия бивш футболист. - Това е най-неподходящото време за треньорска смяна, точно преди два важни мачове. Това, което искаме, е играчите да бъдат приятели и да полагат максимални усилия, когато са с екипа на националния отбор. Да се раздават на терена. Футболистите трябва да повярват, че това, което ще се опитаме да ги накараме да правят на терена, е правилно. Самите те трябва да си повярват. Ще опитаме да променим мисленето им, тази апатия, която личеше. За тези два мача това са футболистите, след това ще видим."

На въпрос за срока на договора, Хубчев обясни, че е само за година, тъй като в този период той и щабът бу искат да убедят всички в методите си. Ако няма промяна, няма и смисъл за контракт от 2-3 години, вярва специалистът.

Той не се прави илюзии, отборът ще играе мач за мач. Но също така Петър Хубчев отказва да отпише квалификациите за "Мондиал 2018" в Русия. Специалистът допълни, че не вярва в подмладяването като самоцел. Може да бъдат викани както 17-годишни момчета, така и 27-годишни или по-големи.

Йордан Лечков, отговорник за националния отбор в Изпълкома на БФС, разкри, че той е водил разговорите с новия наставник. Идеята е да се разчита на по-широк кръг футболисти, в това число и младоци.

"Започваме наново, откриваме нова страница, каза Лече. - Трябва да разбъркаме картите. За каква мотивация говорим, това е националният отбор. Трябва да идват и пеша, като ги повикаш. Аз навремето пътувах с влак. А щом си призован, значи имаш качества. Това е треньорът, той си има щаб, избран е от изпълкома. Когато критикувате, забравете старите неща."

Лечков си направи самокритика, че като отговорник носи вина за състоянието на отбора. 

Той също говори за по-голямо раздаване в играчите и за повече агресия на терена.