САЩ отпускат 1 милиард долара за сигурността на източноевропейските си партньори, обяви в Полша президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

Проектът включва временното разполагане на допълнителни американски части на Стария континент. В разпространеното си съобщение обаче Белият дом не обеща увеличаване на постоянното присъствие, каквото искат някои от съюзниците. От Вашингтон се ограничиха с изявлението, че САЩ ще преразгледат военното си присъствие в Европа.

Това е част от програмата, наречена "Инициатива за успокояване на Европа". Не е ясно и точно в кои държави ще бъдат дислоцирани новите бойни единици. Предполага се, че това ще бъдат Полша, Румъния и някоя от Прибалтийските републики.

Обама съобщи новината за допълнителното разполагане на хангара на военното летище край Варшава. Той се срещна с американски военни летци, участващи в съвместна програма със свои полски колеги.

"Като приятели и съюзници сме винаги заедно", подчерта Обама.

Той започна днес от Полша европейската си обиколка. Гостът бе посрещнат от полския си колега Бронислав Коморовски. Сред най-важните теми на разговорите между двамата е положението в Украйна.

"Събитията в Украйна за съжаление отпушиха сили, за които всички се надявахме, че вече са потушени, че са зад гърба ни. Така че това изисква повече бдителност и яссен нов ангажимент", обясни пристигналият заедно с Обама в Полша държавен секретар на САЩ Дон Кери.

US президентът трябва да увери източноевропейските съюзници на Щатите, че страната му винаги ще ги подкрепя срещу опасността от руска агресия. Той ще участва в съвещание с дошлите в Полша държавни и правителствените ръководители от Централна и Източна Европа. България е представена от президента Росен Плевнелиев.

Барак Обама трябва да се срещне днес и с новоизбрания украински лидер Петро Порошенко, който също е поканен на форума.

Утре господарят на Белия дом ще бъде в Брюксел за срещата на Г-7. Тя бе настрочена за Сочи, но след анексирането на Крим от Русия, седемтте най-развити държави в света изключиха Москва от формата и определиха белгийската столица за място на разговорите.

На 6 юни Обама ще присъства на тържествата за честване на 70-годишнината от десанта в Нормандия. Там ще бъдат и Меркел, Камерън и още куп световни политически знаменитости.

Френският президент Франсоа Оланд определено няма да остане гладен на 5 юни, тъй като ще му се наложи да вечеря два пъти един подир друг, пише канадският в. "Глоуб енд мейл", цитиран от АП.

Той ще хапне първо с американския си колега Барак Обама, а след това - с руския президент Владимир Путин.

Това предизвикателство за храносмилането и логистиката ще се превърне в най-безопасното дипломатическо решение, позволяващо да бъде предотвратена срещата между двама лидери, които не са в добри отношения помежду си, коментира изданието.

За плановете на Оланд съобщили френски и руски дипломати, пожелали анонимност. При това едната от двете вечери щяла да бъде извън Елисейския дворец. Така възможността Обама и Путин да се засекат ще бъде сведена почти до нула.

Президентите на САЩ и Русия ще пристигнат на 5 юни в Париж. А на другия ден те ще се отправят към Нормандия, където лидери от цял свят ще отбележат 70-ата годишнина от десанта на съюзниците през 1944 г., отворил втори фронт срещу нацистка Германия.

Още преди пътуването от Белия дом съобщиха, че Обама няма да се срещне на четири очи с Путин в Нормандия. Причината е кризата в Украйна.

Путин обаче ще се види насаме с британския премиер Дейвид Камерън, с който ще обсъдят резултатите от изборите в Европа и отношенията между Киев и Москва.

Дипломатите ще следят с интерес дали ще има частен разговор между руският президент и новоизбраният държавен глава на Украйна Петро Порошенко. От Кремъл отричат да има предварително определена среща, но Шоколадовия крал няколко пъти заяви, че иска да види тет-а-тет Путин.