1. Не е проблемът в личността на г-жа Цачева – тя има повече политически опит от много от останалите кандидати, достатъчно образована е, и биографията ѝ не я дисквалифицира.

2. Проблемът е в посланията, които се пращат, и сметките, които се правят с нейната кандидатура.

3. Първото послание вече го чухме ясно от устата на самия Борисов – критика на Плевнелиев за позицията му спрямо Русия и обещания за „по-балансирана“ политика спрямо Москва. По-невинното обяснение е, че Борисов търси гласове от русофилите, защото не му достигат от дясно. (Дали това е умен план е съвсем отделен въпрос – всъщност не е). По-малко невинното е, че трябва да очакваме продължаващи плащания по проектите от „Шлема“, а може би и възобновяване на "Белене". В този случай зад реториката биха стояли и конкретни планове за двустранно сближаване с Москва (като цяло зад гърба на ЕС и НАТО). Това определено би била сериозна промяна на политиката дотук.

4. Не е почтено от страна на Борисов да обвинява Плевнелиев за „влошаването“ на отношенията с Русия. В крайна сметка Плевнелиев е следвал плътно политиката на българското правителство и на ЕС. Ако става дума за реторика, очевидно Борисов смята, че или с думи може да подлъже Русия, че има различна от ЕС позиция (което е наивно), или наистина има такава различна позиция (което е много рисково и опасно).

5. Второто важно послание с кандидатурата на Цачева е, че ГЕРБ ще продължат да търсят договаряне с ДПС, докато остатъците от РБ ще бъдат ползвани (както и досега) за прикритие. Докога това прикритие ще е необходимо – не е ясно – но едва ли много дълго сред изборите.

6. Сделката с ДПС по отношение на президентските избори е следната: подкрепа от страна на медиите на Пеевски за Цачева на първи тур (тази подкрепа е вече видима). Ако ГЕРБ са послушни и се представят добре, подкрепа от страна на ДПС и с гласове на втори тур за Цачева. Може би с кандидатурата на Орешарски тези гласове ще се онагледят на първи тур, за да се засили преговорната позиция на ДПС.

7. Точно затова, обаче, ще виждаме и чуваме доста променен Борисов не само по геополитически въпроси. В по-битов, домашен план, нека всички да забравят окончателно за търсене на отговорност за КТБ и реакторите за "Белене", антикорупционни реформи, съдебни и т.н.

8. Заявката на Борисов за оставка след първия тур има две цели. Първо, да мобилизира максимално привържениците на ГЕРБ. Второ, това е явно допускане за възможна загуба на втори тур. Борисов иска да си остави вратичка за оставане на власт. Неговото ново обещание на практика модифицира старото му и може да бъде четено, че той ще подаде оставка само при загуба на първи (почти невероятна), но не и при загуба на втори тур.

9. В тази ситуация Трайчо Трайков остава единственият десен кандидат, който може и трябва да критикува политико-икономическото срастване ГЕРБ–ДПС, изразяващо се в трупащи се неразрешени проблеми като отговорността за КТБ, неизяснена собственост на политици и крупни бизнесмени, липсата на отговорност за милиарди, плащани на руската страна за услуги, които не са получили политическо одобрение (реакторите, но и Южен поток).

10. Дали Трайков ще се изправи сериозно срещу тези проблеми зависи и от него, и от партиите, които го подкрепят, които е крайно време да си дадат сметка в какво участват. Зависи и от критичната публична сфера, обаче, която би трябвало да формира точно приоритетите си, да се концентрира, а да не хвърчи в небето във всички възможни посоки.

----

* Текстът на Даниел Смилов е написан специално за Клуб Z. Подзаглавието е на редакцията.