„Много е вероятно Русия да подкрепи онзи източноевропейски кандидат, който е приемлив за западните членки на Съвета за сигурност. Освен това Русия поддържа тесни отношения с Европейската комисия”.

Това каза в интервю за Нова тв бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров, който коментира вчерашното представяне на еврокомисарката в битката за генерален секретар на световната организация.

Според него възможен вариант е и мъж от Западна Европа да застане на поста генерален секретар на ООН.

„Елемент в полза на Кристалина Георгиева – три страни от източноевропейската група изразиха подкрепата си за нея – това са Унгария, Полша и Латвия. Тя е единствената, която е подкрепяна от няколко други страни, намиращи се в Източна Европа”, обясни още Тафров.

Според него Георгиева имала "блестящо" представяне като била едновременно „човечна и много професионална, което е труден баланс.“

„Аплодисментите, които получи след изказването си показва, че представянето й бе посрещнато добре. Вероятно тя е била изненадана от смяната на българския кандидат в последния момент, защото гласуването беше напреднало. За нея задачата е по-трудна, отколкото за останалите кандидати за поста генерален секретар на ООН, защото тя трябва да свърши за две седмици неща, които останалите са направили за две години”, коментира Тафров.

А на въпрос сринал ли се е имиджът на България заради замяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, той отговори:

„Това показва, че в България има талантливи жени, които имат шансове за поста. Самата процедура го предвижда. Няма никакви срокове, които да са упоменати за това как да протече изборът на нов генерален секретар на ООН“.