Русия е разположила за първи път в Сирия модерната противоракетна система С-300 ВМ “Антей-2500“ (SA-23 Gladiator) , съобщиха трима американски служители пред Фокс Нюз.

Според US специалисти руската противоракетна система на практика може да противодейства на всяка атака с американски крилати ракети срещу Сирия, пише БГНЕС. Компонентите на противоракетната и противовъздушна система С-300 ВМ са пристигнали през уикенда в руската морска база в Тартус. “Антей-2500” има обсег на действие 200 км. Системата действа с два различни типа ракети, поразяващи различен тип цели. Малките оръжия на С-300 ВМ, квалифицирани от НАТО като „Гладиатор“, ликвидират самолети и крилати ракети. По-големите ракети на системата - „Гигант“, имат за мишени балистични ракети със среден обсег на действие. След започването на военното си присъствие в Сирия преди година и свалянето на руски боен самолет от турски изтребител, Русия разположи там и зенитни комплекси С-400. 

А САЩ прекратиха преговорите с Русия за мирен изход на конфликта в Сирия. Това стана часове след като най-голямата болница в Алепо беше напълно разрушена при бомбардировки на войските на Асад. От Държавния департамент във Вашингтон поясниха, че причината за отказа от контакти е неспособността на Москва да се придържа към постигнатите договорености и ангажименти, предаде "Фокус".

Говорителят Джон Кърби определи решението на САЩ като трудно.

„Русия не може или не иска да убеди режима в Сирия в необходимостта от спазване на споразуменията“, за които Кремъл е дал съгласието си. Според американците Москва и Дамаск са решили да продължат „военния курс, противоречащ на споразумението за примирие“. Това доказват продължаващите атаки в райните с цивилни граждани и болници, а също и срещу хуманитарната колона на ООН, която беше извършена на 19 септември, обясни говорителят.

САЩ планират също да отзоват от Сирия персонала си, изпратен в близкоизточната република за съвместна работа с руснаците в общия координационен център.

Армията на Асад контролира огромна част от Алепо. Снимка БГНЕС.


Москва изрази съжаление за решението и обвини Вашингтон в прехвърляне на отговорността. Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова отбеляза, че не Русия, а САЩ не са успели да изпълнят поетите ангажименти. Вашингтон не може да говори с Москва от позицията на силата и заедно с това да продължава избирателно да си сътрудничи, коментира и министърът на външните работи Сергей Лавров.

„Приетото от нас решение е сигнал за Вашингтон: опитът да се говори с Русия от позицията на силата, с езика на санкциите и ултиматумите и заедно с това да се продължава избирателното сътрудничество с нашата страна само в тези области, които са изгодни за САЩ, няма да се получи“, уточни Лавров.

Руският външен министър допълни, че се надява на постигане на яснота в позициите на Вашингтон спрямо сирийската опозиция.

„Изявленията и действията на американските партньори по Сирия се характеризират с известна противоречивост. Иска ни се всички двусмислености да се премахнат“, подчерта Лавров. Според него договореностите между Русия САЩ по Сирия са преустановени „заради неяснотите на вашингтонските позиции“. „Надявам се да има внесена яснота“, добави той.

Специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура изрази „дълбоко съжаление“ от прекратените от руско-американски преговори за това как да бъде сложен край на насилието в Сирия. По думите му световната организация ще „продължи енергично да настоява за политическо решение“ , което да доведе до прекратяване на войната. 

„ООН никога няма да изостави сирийския народ да е предопределен на безкраен ожесточен конфликт“, се казва в изявление от офиса на Стефан де Мистура. 

Приоритет в работата ми ще бъде разрешаването на кризата в Сирия, обяви снощи на изслушването в ООН Кристалина Георгиева.

От Белия дом за пореден път обявиха, че сухопътна операция на армията на САЩ в Сирия не отговаря на американските интереси.

Говорителят на Обама Джош Ърнест заяви:

„Президентът ясно обяснява какви уроци трябва да извлечем от положението в Ирак отпреди 10-12 години. Пълномащабна и продължителна наземна бойна операция не отговаря на нашите интереси нито в близко бъдеще, нито в дългосрочна перспектива. И изводът на нашия президент относно тази тактика не се е променил“.

Той отбеляза също, че положението в Сирия трябва да се регулира не по военен път, а чрез политически преход. Под това Вашингтон подразбира смяна на режима в Дамаск.