„Аз тези субекти не ги познавам“, възкликва Милена Радева, когато решава да провери дали името й не е използвано без нейно знание от някоя партия или инициативен комитет. С изненада открива, че нейните име и ЕГН присъстват в подписката на Християн-социалния съюз и на още два Инициативни комитета – представлявани съответно от Николай Събев Михайлов и Пламен Трифонов Христов.

Тя не просто не ги познава, но и не се е подписвала пред техни упълномощени представители, както изисква Изборният кодекс. Тогава Милена публикува в социалната мрежа резултатите от своята проверка и призовава всички останали:

„Вземете се проверете, че не е ясно кой и как Ви е ползвал личните данни за партийни и политически облаги... Аз тези субекти не ги познавам...“

Само за няколко часа и други хора откриват имената си в подписки на субекти, които не познават. Димитър Ангелов, например, е „удостоен с честта“ да присъства в подписката на Българско национално обединение – ако не знаете, това е партията, която издига Митьо Пищова за президент.

Защо, според мен, тези хора са измамници: злоупотребяват с моите лични данни. Аз не съм ги упълномощавал или давал разрешение да ги използват. Не съм контактувал по никакъв начин с техни представители. За участието си в изборите тези хора ще получат субсидии от държавния бюджет“, пише „подкрепилият ги“.

Димитър Ангелов създава фейсбук групата „Подкрепилите“ неподкрепящи“, в която иска да събере данни за повече хора, чиито лични данни са били използвани незаконно.

„Тази група я създадох, за да се преброим. Да се преброим тези, които "подкрепят" без свое знание, желание и одобрение партии и формации, участващи в предстоящите избори. Бях изумен, когато открих на сайта на ЦИК, че подкрепям ПП Българско Национално Обединение“.

В Комисията за защита на личните данни вече има подадени жалби. Председателят Венцислав Караджов обещава проверка на всеки случай.

Ние ще разгледаме жалбата дали е основателна или не. След като съберем необходимите факти и ако установим, че е основателна, партията или инициативният комитет ще бъдат санкционирани“, обясни той за Клуб Z.

ЦИК реши тази година на всяка страница от подписките най-долу да присъства името и подписът на упълномощено от партията или инициативния комитет физическо лице, което да удостовери, че собственоръчно е приел подписите на гражданите. Т.е. конкретни хора са излъгали с името и подписа си, че някой друг се е включил в подписката.

„Партията може да търси конкретна отговорност, тъй като той се явява обработващ – по смисъла на закона партията е администратор на личните данни, а физическото лице, което незаконосъобразно е обработил подписа, се намира под контрола на администратора, т.е. партията трябва да прецени как да го накаже“, обясни Караджов.

Всеки може сам да провери дали името му присъства в подписка ето тук.

ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ

ЗА НАЦИОНАЛНИЯ РЕФЕРЕНДУМ

На миналите избори Комисията за защита на личните данни е получила над 1300 жалби и е наложила общо глоби за над 50 хиляди лева. Според закона предвидените санкции за партии и инициативни комитети – т.е. администратори на лични данни, могат да достигнат до 100 хиляди лева.

Институтът за развитие на публичната среда изготви онлайн наръчник „Моите лични данни“, който дава отговор на най-често задаваните въпроси и може да ви помогне да защитите правата си.