България ще изплати на финансиста Тенчо Попов и съпругата му  обезщетение в размер на 14 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разноски, прие днес Министерският съвет. Попов е един от тримата по прословутото дело, станало известно като "абсолютен престъпник", заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България, защото смята, че той е бил подложен на унизително отношение по време на задържането му и последвалото разследване не е било извършено своевременно и с необходимото усърдие.

Делото е от годините, когато по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър, зам.-градският прокрор Роман Василев и шефът на столичното следствие Петьо Петров-Еврото всеки ден се вихреха в "ювелирни" акции. Процесът напълно катастрофира на върховна инстанция и дори ВКС постанови, че Еврото като следовател е извършил "класическа провокация към подкуп".

Никой от двамата магистрати обаче не понесе никакви санкции - дори дисциплинарно наказание, преди и двамата да напуснат системата по живо, по здраво с полагащите им се 20-ина брутни заплати.

Конкретно Тенчо Попов бе проснат на пода в кантората на съпругата му, а после баретите бяха забравили да угасят снимащите камери в офиса и на тях се виждаше как си правят снимки за спомен на дивана.

Междувременно Николай Цонев, който бе наричан "абсолютен престъпник" и поставен на колене, се съгласи на извънсъдебно споразумение с държавата. Страната ни му предложи 15 000 евро обзщетение за незаконния му арест през 2010 г.

Третият замесен - съдия Петър Сантиров, бе възстановен на работа в магистратурата и дори се издигна в по-горна инстанция заради преживения тормоз от години.

Днес МС се съгласи с още 5 дела за различни обезщетения, присъдени от ЕСПЧ. Едното е отмяна на решението за бутане на къщата на роми, които живеят на семейни начала в Синеморец. Мавруда Иванова и Иван Черкезов се преместили от Бургас в курорта и твърдят, че "влагат всичките си спестявания в преустройството на колибата, като я превръщат в масивна едноетажна тухлена къща". 

По делото съдът в Страсбург приема, че ще има нарушение на правото на личен живот, ако бъде изпълнена заповед за разрушаване на незаконно построената им къща.

Съдът само отменя решението на ДНСК и присъжда единствено 2013 евро за разноски по делото.