Президентът не е този, който управлява държавата, но президентът е този, който представлява държавата, той има силен глас и може да задава смислени приоритети. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на годишната конференция на Глобалния предприемачески мониторинг България.

Плевнелиев заяви, че се гордее с това, че за 5-годишния му мандат България е изминала пътя от "Големия шлем" (израз на предшественика му Георги Първанов), в който влизаха три руски енергийни проекта до няколко смислени приоритета - иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, либерализация и диверсификация.

Плевнелиев отбеляза, че днес в информационните и комуникационните технологии са създадени 17 500 работни места, секторът съставя 1.86 процента от БВП на страната. В аутсорсинг индустрията са създадени над 35 хил. работни места, автомобилният клъстър, създаден преди 4 години, днес има над 20 фабрики и над 25 хил. работни места.

София е един от десетте града в света с най-благоприятни условия за стартиращи компании, според "Форбс". Създадени са повече от 190 стартиращи компании на млади хора в България, като над 50 от тези фирми генерират собствени приходи и са създали 600 работни места.

Според Плевнелиев държавата трябва да подкрепи този растеж като се погрижи за създаването на качествен човешки капитал от образовани младо хора, от каквито тези компании имат нужда. Очаква се над 3 000 малки и средни предприятия да получат финансиране до 2020 г. по оперативните програми "Иновации и конкурентоспособност" и "Образование и иновации". Той изтъкна, че платформата, която събира всички заедно - компаниите, бизнеса, университетите, правителството, неправителствените организации, е първата екосистема в България и на Балканите - "София тех парк".

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че най-голямото предизвикателство е да се върне ценността на предприемачеството.

"Дори и да имаме отлична бизнес среда, да предположим, че в образованието ни няма никакви дефицити, няма как да имаме активна икономика, ако не върнем ценността да бъдеш предприемач", заяви Дончев.

И отбеляза, че от началото на прехода има едно или две поколения, които свързват успеха или със злоупотреба, или с късмет. След това, според Дончев, расте поколение, което свързва успеха с обществена поръчка или с някакъв тип взаимодействие с държавата. Той отбеляза, че това е далеч от истинската, зряла, конкурентна икономическа среда.