На какво ви прилича това? Вероятно имате най-различни предположения, не особено приятни. Това е нещо, което би трябвало да става за ядене. От деца. В училище.

"Това е сандвич с "лютеница и сирене" от безплатната закуска, която се полага на нашите деца в училище! Нямам думи!"

Снимката и това пояснение сложи в профила си във фейсбук варненката Ивелина Томова.

На пликчето ясно се чете името на фирмата-производител на този интересен сандвич. Това е "ХСИ инвест". На етикета детайлно е описано какъв е хлябът, колко е сиренето и т. н.

Фирмата: Следваме предписанията на здравното министерство

От фирмата разпространиха специална позиция, от която става ясно, че цената на сандвича е 48 ст. с ДДС, а те стриктно спазват предписанията на здравното министерство. "Всички продукти, произведени за деца, са подчинени на строго законодателство", пише управителят на "ХСИ инвест" Валентин Спасов.

Публикуваме изцяло обяснението, защото то е много показателно какво означава "безплатен" сандвич:

В отговор на многобройните въпроси относно произведен и доставен от нас артикул "сандвич с лютеница и сирене", в училище "Йордан Йовков", моля да приемете следното разяснение.
Всички продукти, произведени за деца са подчинени на строго законодателство.
В случая, състава на сандвича е регламентиран и той е: Пълнозърнест хляб - 44 грама, лютеница - 41 грама, сирене - 2,4 грама.
Задължаващият ни нормативен документ е „Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”, Христо Юруков и съавтори, изд. „Техника” от 2006 г., одобрен от Министерство на здравеопазването.
Единственното поле за творчество, оставено за производителя е дали лютеницата да се размаже върху цялата филия хляб или да се положи в средата.
Ние, по молба на служители от училище "Йордан Йовков" сме сложили лютеницата в средата, за да не се цапат децата при консумацията му.
Добави ли сме и сиренето с тегло 2 грама и 4 десети от грама.
Цената на сандвича в индивидуална опаковка, доставен в училището е 0.48 лева с ДДС.
Моля, за всякакви възникнали въпроси, да се обръщате към мен,
Валентин Спасов,
Управител на "ХСИ Инвест" АД

Проверка на Клуб Z показа, че компанията„ХСИ инвест” АД е със седалище във Варна. Собственици са 56-годишният Валентин Спасов и синът му Филип (28 г.).

Дружеството отчита сериозни приходи – 4,41 млн. лв. за 2015 г. и 4,86 млн. за 2014 г. Основните дейности на компанията са търговия с хлебни и сладкарски изделия., отдаване под наем и ресторантьорство. Има две дъщерни компании „Хлебни и сладкарски изделия” ЕООД и „Елисея” ДЗЗД.

Във всички структури на „ХСИ инвест” и дъщерните му фирми работят 145 души към 31 декември 2015 г.
„ХСИ инвест”АД е и търговски представител на българо–френското дружество „Лагард”, специализирано в производството на широк асортимент сладкарски и ситничарски изделия, луксозни хлябове, кроасани и други. Продуктите на дружеството се произвеждат по специална френска технология.

В интернет сайта на "Лагард" се твърди, че дружеството държи около 30% от пазарния дял на луксозни хлябове и кроасани във Варненския регион.
“Лагард” ООД поддържа асортимент от над 100 вида изделия, като хлябът и кроасаните се предлагат и под формата на замразени полуфабрикати.

Т. е. става дума за голям производител с утвърдени позиции. Резултатът обаче, който стига до малките ученици, е плачевен.

Ето го и цитирания от Спасов „Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”. Ето как се приготвя, според официално зададените от държавата предписания, сандвич с лютеница. 

Директорката на училището: Не съм опитвала закуските. Идват по бройка и опаковани

Клуб Z потърси и директорката на училището Петранка Захос. Тя е заела поста на 4 януари тази година и по нейни думи е наследила обществената поръчка от предишната директорка – Стефка Костадинова. 

„Това, което мога в момента да ви кажа, е, че разследвам случая“, каза директорката.

Тя обясни още, че работят с управителя на фирмата-доставчик и утре ще могат да отговарят на повече въпроси. 

На въпрос дали е опитвала от тези закуски, които дава на малките ученици, г-жа Захос отговори: "Те идват по бройка и са опаковани".

Тъй като не открихме обществена поръчка за закуски нито в регистъра, нито на сайта на училището, попитахме г-жа Захос дали може да ни даде номера на поръчката. Обяснението: това не може да стане, тъй като не е поръчана от нея, а тя само е подписала финалния договор за тази година. Според директорката са спазени всички процедури, има комисия и тя е избрала доставчика по правилата на МОН.

Безплатна закуска за ученици от  І до ІV клас се осигурява от 2006 година по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По програмата се отпускат около 20 милиона лева годишно. А себестойността на една закуска е под 50 ст.

Порциони като при Хитлер

Постът на Ивелина Томова вече е споделен близо 3700 пъти, а коментарите отдолу само потвърждават, че не става дума за единичен случай. 

Ето и част от тях:

"48 ст за закуска на дете на ден.Не че има някакво значение, но ако някой има ли информация по колко се пада на затворник,чисто любопитство. Искам да разбера дали както винаги държавата се грижи повече за незаслужилия".

"Миналата година докато живяхме във Варна и ние имахме подобен проблем. Ходих при директорката, а тя нагло ми каза, че те били безплатни и ако не сме доволни щели да спрат всички безплатни закуски.Сега сме в малко градче.Закуските им са страхотни, стола е 1 лев и самото училище е супер."

"Има ли сирене ? има ! момента тук е, че порция от 50 грама сирене слагат 5 и другото в джобчето. като минат 100 деца ето го сиренето за тоя месец. защо да го плащат те."

"Ммм вкусотийкa".

"Ами за да не се изцапат децата, иначе лютеницата изтича....."

"Долна, безсъвестна сган.... Децата си храните бе хора, поколението което после вас ще храни.... Заслужавате нещо много жестоко .... Например дългогодишен затвор и да ви хранят с точно тези филийки всеки ден.... Мизерници".

 "Училището има Бюджет. Парите от държавата, разпределението от доректорчето, децата може и да не ядът... Фирмата за каквото и платят това доставя, след рушвета на директора ако остане и за по-сносна печалба берекет..."

"Всички негодници тровещи децата ни на съд!!!"

Не липсват сравнения и с порционите от времето на Хитлер, както и питания колко дневно са предвидени в затворите.

Вече има и група във фейсбук, наречена "Безплатна закуска НЯМА".  Там има публикувани и заявения как родители искат да се откжат от безплатната закуска, която дават на децата им. Както и неприятни снимки на мухлясали сандвичи, раздавани в училище.

Темата за т. нар. безплатни закуски за малките ученици е поставяна многократно. И от родители, и в медиите. Интернет изобилства със стряскащи изображения на нещо, което би трябвало да е храната за най-малките ученици. Ето и материал в Клуб Z по темата от 2014 г. - Некачествени безплатни закуски се раздават в училищата. 

Държавата обаче приема, че отделяните смешни средства са достатъчни. Иначе се обяснява непрекъснато колко важно е какво ядат децата, правят се програми за здравословно хранене в училищата.