Днес приключи инсталацията на системи за противодействие на нелегалния трафик на радиоактивни и ядрени материали на ГКПП Аерогара София, където по повода гостува американският посланик Ерик Рубин, съобщи агенция "Фокус".

"За мен е удоволствие да съм тук и да отпразнуваме забележително постижение в рамките на двустранното ни сътрудничество в областта на ядрената сигурност. Заплахата от нелегален трафик на ядени радиоактивни вещества е реална", заяви той.

На контролния пункт бе направена демонстрация на системите пред ръководители от МВР и ГД "Гранична полиция", представители от Департамента по енергетика на САЩ и посланика.

Рубин обясни, че това е сериозна опасност и у нас е имало случай с опит за трафик на уран.

"България има пряк опит в това отношение през май 1999 г. в Русе беше заловен високо обогатен уран. Американското правителство и неговите международни партньори работят активно, за да противодействат на тази заплаха. След 8 години тясно сътрудничество между българското правителство и американската национална администрация за ядрена сигурност заедно успяхме да финализираме инсталирането на системите за разкриване на радиоактивни вещества на всички важно входни точки в България - сухоземни, морски и въздушни", обясни той.

Тези системи заедно работели като мрежа, каза още посланикът, и уточни:

"Американското правителство щедро дари цялото това оборудване на българската гранична полиция. Това е дарение от американския народ на стойност около 35 млн. долара"

Рубин отправи благодарности първо на хората в МВР, работили по програмата, после и на българското правителство.