Идеята наследниците на починало лице да декларират личните му данъци за последната година от живота, както и да плащат дължимия налог, може да бъде преразгледана. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където бяха обсъдени данъчните промени за 2017 г.

Новостите в Закона за данъците върху доходите на физическите лица бяха публикувани за обществено обсъждане от финансовото министерство в средата на септември. Една от най-интересните промени гласи, че годишната декларация на починалото лице ще се подава от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители.

Социалните партньори повдигнаха въпроса как близките на починалите ще удостоверяват доходите им. Очакванията са повечето хора да бъдат затруднени, защото едва ли ще са наясно с всички дейности на лицето преди смъртта. Така съществува опасност наследниците да декларират непълни и неверни данни, за което са заплашени от глоба. Отделно е санкцията за неподадена в срок декларация от името на починалия - предвижда се да бъде 500 лв.

"Данъчните задължения са персонални и касаят дадения човек. Не могат да се прехвърлят персонални задължения от един човек на друг, още повече ако човекът е починал, независимо какъв ти се пада той по роднинска линия", коментира вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, цитиран от БНР.

Според Владислав Горанов обаче проблем с установяването и декларирането на доходите на починал близък има основно в случаите, когато той е бил самоосигуряващ се или едноличен търговец. Министърът коментира, че това не е безспорна промяна и е икономически обусловена от обстоятелството, че например при едноличен търговец, независимо че предприятието му загива с него, фактическите отношения, които той е формирал, продължават да съществуват. Промяната е в полза за съществуването на някакъв регламент, уточни той.

"Догодина няма да се увеличават данъците, освен акцизните ставки върху тютюна", обяви още Владислав Горанов след заседанието на Тристранката. 

Повечето изменения в данъчните закони са свързани с облекчаване на информационния обмен между лицата и приходната администрация, с въвеждане на някои облекчения за бизнеса по отношение на ДДС и с прилагане на най-новите достижения в европейското право.