СТРАСБУРГ - Eвродепутати от различни политически групи поискаха днес санкции  за бившия председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и за неговата заместничка Нели Крус, които неотдавна бяха уличени в конфликти на интереси, подронващи доверието в изпълнителната институция на Европейския съюз насред серията му от кризи.

Барозу и Крус отприщиха народен гняв с това, че той стана директор в лондонския клон на американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“ и неин главен съветник по Брекзит, а тя бе изобличена, че е пропуснала да отбележи в задължителната за комисарите декларация на интереси директорския си пост в офшорна фирма на Бахамите по време на първия от двата си петгодишни мандата в комисиите на Барозу.

Еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси, който представляваше Комисията в днешния дебат в Страсбург, заяви, че тя няма да предприеме нищо, докато не получи мнението на етичната комисия ad hoc, която в момента разглежда писмени обяснения от Барозу и Крус.

„Когато дойдат тези становища на етичната комисия, ние ще ги обсъдим и  ще предприемем съответните действия“, каза той, добавяйки, че засега Брюксел не предвижда затягане на етичния кодекс, който управлява поведението на комисарите.

В полупразната пленарна зала остриета на разгорещената словесна атака станаха политическите групи на зелените, на Социалистите и демократитеи на крайната левица. Но с тях се солидаризираха и депутати от Европейските консерватори и реформисти и от Европейската народна партия, към която принадлежи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Основните искания бяха Барозу, бивш министър-председател на Португалия и Крус, бивш член на холандското правителство, да бъдат лишени от европейските им пенсии и Комисията да въведе минимум тригодишна вместо сегашната 18-месечна карантина за бившите комисари да заемат без нейно разрешение нови длъжности както и списък от сектори, в които да им бъде забранено да работят.

„Пасивността на на г-н Юнкер в този скандал разклаща легитимността на нашите институции“, каза евродепутатката от зелените Ева Жоли. „Комисията е парализирана и работи, като че ли нищо не се е случило, пише план против изтичането на информация...Престанете да се криете и да избягвате гнева на гражданите“.

Юнкер по-рано тази година изрази публично съжаление за новата работа на Барозу, но каза, че той формално е спазил 18-месечната карантина и сегашната Комисия не може да направи нищо по случая. Изправяйки се пред вълна от възмущение и призив от европейския омбудсан Емили О’Райли обаче, той се видя принуден да поиска разяснения от предшественика си. Същото той поиска и от Крус, но отказа да огласи отговора ѝ.

Барозу и Крус обаче са само най-видимите части от проблема. Самият Юнкер беше в окото на бурята миналата година, когато избухна скандалът „Люкслийкс“  за стотиците милиарди опростени данъци на транснационални корпорации в Люксембург през 19-те години, в които сегашният председател на Комисията му е бил министър-председател. Датчанката Кони Хедегор, комисарка по климата във втората Комисия на Барозу, миналата седмица се оказа в екип съветници на „Фолксваген“, германския автомобилен концерн опетнен, че е фалшифицирал данните за емисиите на автомобилите си. Леви и зелени атакуват сегашния комисар по климата и енергетиката, испанеца Мигел Ариас Канете, че семейството му има връзки с петролната индустрия. Ирландецът Чарли Маккрийви, член на първата Комисия на Барозу зае висш пост в най-голямата нискотарифна авиокомпания в света „Райън еър“.

„Комисията не възнамерява да променя сега действащите правила... Ако правилата бяха толкова добри, списъкът на нарушенията нямаше да е толкова дълъг“, каза Вернер Ланген, германски депутат от Европейската народна партия, който е председател на парламентарна анкетна комисия за т.нар. досиета „Панама“.

Той неотдавна обяви, че Комисията има намерение да изслуша Крус.

„Голдман Сакс е точно противоположното на европейския публичен интерес,... а госпожа Крус просто е излъгала“, каза френската социалистка Перванш Берес.

„Случаят на господин Барозу гневи всички ни. Той става директор в компания отговорна за финансовите кризи - каза Ернест Уртасун, испански евродепутат от зелените. - Европейският съд трябва да се занимае с него, да прекрати пенсията му“.

В началото на гръцката криза „Голдман Сакс“ беше обвинена, че е помагала на властите на страната с финансови операции да прикриват катастрофалното задлъжняване на страната. Длъжността на Барозу там скандализира мнозина и с това, че ще използва информацията и опита си от най-високата длъжност в ЕС, за да съветва американските банкери по опит за неговата дезинтеграция.