Милена Радева, за която Клуб Z разказа вчера, че неволно се озовала сред подписалите се за Християн-социалния съюз и още два инициативни комитета, бе гост в Нова тв тази сутрин.

Само за няколко часа около 10 души се оплакаха в социалните мрежи, че личните им данни са били откраднати и изпозлвани, без разрешението им. Не знаят и как някой се е добрал до тях, напомни телевизията. Трима мъже, които с изненада са установили, че подкрепят партията на Митьо Пищова, са от Разградско.

За да бъде регистрирана една партия или инициативен комитет, трябва да събере 2500 подписа. Всеки може да провери на сайта на ЦИК дали името му фигурира в някой от тези списъци. И за трети поредни избори, не един и двама се откриват там, където твърдят, че не са се записвали.

Докато според Митьо Пищова били "възможни един-два неверни подписа", останалите обвинени в кражба на лични данни категорично отричат това да е вярно. Така например хората на Жорж Ганчев от Христиан-социалния съюз върнаха обвиненията и заявиха, че това е "ария на клеветата" и става дума за инцидент.

 "Ако се установи нарушение, може да подадат жалба в Комисията за личните данни. ЦИК няма законодателна инициатива. Можем да дадем само препоръки за промяна в Изборния кодекс”, каза говорителят на избирателната комисия Александър Андреев, който също бе в студиото.

Две от най-известните репортерки на бТВ - Канна Рачева и Мария Цънцарова, също открили имената си сред "инициаторите" за изборите, без да имат представа за това. При проверка в уебсайта на ЦИК двете установили, че са се „подписали” в списъци в подкрепа на националния референдум и на конкретен вицепрезидент.

„Оказа се, че съм подкрепила г-н Петър Кичашки, без да зная за това - поясни Канна Рачева в студиото. - Той започна да ми се обажда и да ми се извинява, като иска да се изясним”, допълни тя.

"Не е редно да се крадат подписи, но няма законов механизъм да се установява достоверни ли са вписаните данни”, каза в студиото друг говорител на ЦИК - Камелия Нейкова.

Тя също подробно обясни, че ЦИК като орган не може да излезе извън рамките на Изборния кодекс и възложените ѝ правомощия. Проверките на личните данни се извършват от ГРАО. В обема на проверката законодателят пък не е предвидил да се проверява истинността на подписите.

Затова пък човек дори не може да получи оригинала с откраднатите си лични данни, а само заверено копие от конкретната страница с подписа му. Оригиналната страница може да се изиска само в хода на официално разследване, т.е. - от прокуратурата.

- Не е възможно да се подаде нов списък, но всеки участник може да поиска заличаване - поясни Камелия Нейкова.

- Аз там не съм слагала подписа си, това е престъпление - настоя обаче Канна Рачева.