Човек с две присъди, прекарал някога 9 години в затвора, днес е личен готвач на руския президент Владимир Путин и е милиардер, притежаващ луксозни имоти, яхта и самолет.

Това твърди руският Фонд за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от известния опозиционер и блогър Алексей Навални.

Става дума за 55-годишния днес Евгений Пригожин.

Той печели от всички - от учениците в Москва и Санкт Петербург до войниците и сътрудниците на Министерството на извънредните ситуации. Получава пари за обслужване на закритите военни градчета и новото военно строителство.

Като за капак, готвач номер 1 на Русия е собственик и на знаменитите петербургски "фабрики за тролове". Работещите за тях пишат срещу заплащане коментари в подкрепа на Путин на няколко езика във всички световни социални мрежи.

Евгений Пригожин става престъпник още в дълбокия комунизъм. През 1979 г., когато е едва на 18 години, той е осъден условно за кражба, твърди Алексей Навални. Две години по-късно Пригожин получава вече ефективна присъда по по-тежко обвинение. Навални обаче не споменава какво е то. Пригожин прекарва 9 години в затвора.

Евгений Пригожин с жена си и дъщеря си.

Излизането на престъпника на свобода съвпада с раздпадането на СССР. И той веднага се хвърля в капиталистическия бизнес.

Първо работи като управител на магазин за хранителни стоки. По-късно открива ресторант, откъдето започва стремителният му възход.

През 2001 г. в ресторанта на Пригожин влязъл Владимир Путин, станал година по-рано президент на Русия. Собственикът лично обслужил високия гост. След това посещение Пригожин първо се сприятелил с шофьора на лидера, а след това - и с телохранителя му.

Постепенно Евгений Пригожин се превръща в главен организатор на путинските вечеринки, продължава Навални. Той лично изготвя менюто и сам го сервира.

През 2003 г. Пригожин организира празнуването на рождения ден на Путин. И оттогава го наричат "готвачът на Путин".

Оттогава той получава най-примамливите държавни поръчки в сферата на хранителното обслужване.

• В началото Пригожин "храни" целия Петербургски международен икономически форум. Това е годишна конференция на руския и световния икономически елит, провеждана в града на Нева и известна като "руския Давос".

• Следващите клиенти на Пригожин са гостите на церемонията по встъпването в длъжността президент на Дмитрий Медведев през 2008 г.

• От 2010 г. Пригожин осигурява храната за Министерството на извънредните ситуации. Поръчката е за 3,6 милиарда рубли, или 51,3 милиона евро.

• От 2011 г. до днес той доставя храната за всички училища в Москва, а за известно време - и на част от училищата в Санкт Петербург. Това превръща готвача на Путин в официален милиардер.

• От 2012 г. Пригожин храни военните. Тази поръчка е на стойност 92 милиарда рубли, или 1,3 милиарда евдро. 

• От 2014 г. компанията му се занимава с почистването на военните учреждения.

• От година насам Пригожин осигурява горивото за котелните помещения във военните градчета и извършва новото строителство за Министерството на отбраната. Поръчката е за 74,3 милиарда рубли, или над 1 милиард евро.

• А от тази година се занимава и с текущия ремонт на обектите на военното министерство. За тази услуга получава 10,9 милиарда рубли (155,4 милиона евро).

Може да се каже, че днес готвачът на Путин е най-важният човек за руската отбрана след военния министър Сергей Шойгу, заключава иронично Навални.

Само за последните пет години той е получил държавни поръчки на обща стойност над 200 милиарда рубли. Това прави 2,85 милиарда евро.

От ФБК успели да проследят имотите, самолета и яхтата на семейство Пригожини. Те били посочени от дъщеря му Полина в инстаграм. Днес профилът й в тази социална мрежа е изтрит.

С този самолет готвачът на Путин и семейството му ходят на почивка по целия свят.

Семейството притежава яхта, наречена "Сейнт Витамин". Тя е дълга 37 метра и струва 5 милиона евро. Самата Полина се хвали в инстаграм, че на борда има 6 спални, гостна, тераса, столова, кухня, каюти за персонала и две палуби.

Яхтата "Сейнт Витамин" на сем. Пригожини.

Павел - синът на Евгений Пригожин, е заснет как ближе маратонка.

Павел Пригожин ближе маратонка на борда на семейната яхта.

Готвачът на Путин и има и цяла колекция от луксозни коли. Те са от марките "Ауди", „Рейндж роувър", БМВ, "Шевролет" и дори изключително рядък модел "Кадилак".

Редкият "Кадилак", притежаван от Пригожин.

Специално за Полина Пригожина била въплътена в действителност песента "Милион червени рози" на Алла Пугачова. Салонът в Константиновския дворец в Санкт Петербург, където тя се омъжила, бил украсен с 1 милион живи цветя.

Сватбата на Полина Пригожина.

Евгений Пригожин и дъщеря му притежават луксозно имение край Санкт Петербург. То се простира на площ от 13 декара. Екип на ФБК засне имотите от въздуха с дрон. Според изчисления на Фонда цената на имението е 600 милиона рубли, или 8,5 милиона евро.

Имотът край Санкт Петербург, сниман от дрон.

Семейството има още един луксозен имот. Той е на брега на Черно море в курорта Геленджик и е на територията на Горския фонд, на която по принцип строителството е абсолютно забранено. Площта на парцела е почти 40 декара.

Изглед от имението в Геленджик към морето.

Възходът на готвача на Путин е типичната история на успехите в Путинска Русия. Те са постигнати чрез ограбване на държавния бюджет, заключава Навални.

Преди по-малко от месец ФБК уличи руския премиер Дмитрий Медведев, че притежава вила върху площ три пъти колкото Кремъл и 30 пъти колкото Червения площад.

Преди това от Фонда разкриха, че Дмитрий Песков - говорителят на Путин, има часовник за 620 000 долара, какъвто официалните му доходи не позволяват сда си купи, че е наел яхта за 426 000 долара седмично и че се шири в палат за 7 милиона долара.

Синът на главния прокурор Юрий Чайка пък бе уличен, че си е купил палати в Гърция и Швейцария.