Нови разкрития за неограничено и произволно подслушване от страна на „службите“ прави съдия Владимира Янева в следващата порция записи от разговори с Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, разпространени от "Биволъ". За да се заобикаля законът, имало „хиляди врътки“ по думите на самата Янева, която ги разкрива в големи подробности. Някои си "Цецо и Бойко" използвали тези възможности, „с това са силни“ и „с това те удрят“, заключава Мондешки.

Както стана ясно от предишния запис, Янева е подписвала СРС-та на коляно, между фризьора и раздумка с колеги.

„И сутринта си бях направила час при фризьор. И мислехсамо да мина да подпиша СРС-та и да свърша квот’ има и да ви видя вас и после да ходя да си оправям багажа и да пътувам.“

Очевидно при такова бързане тя няма как да проучи по същество мотивацията и да вникне в причините и съдържанието на заявките за подслушване от различни служби, заключава сайтът.

В записите от предишния сезон на Яневагейт се говори също, че отстранената шефка на СГС е подписала над 15 000 искания за СРС. Тя изпратила тази информация по СМС на Бойко Борисов

"И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел... Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-та."

Заради разрешенията по делото „Червей“, в което беше следена цялата информационна система на МВР, Владимира Янева беше „опраскана“ - отстранена от ВСС и осъдена на една година условно за разписани разрешителни за цели 300 дни.

„Опраскването“ според Янева се случило по нареждане на премиера Борисов, който притиснал главния прокурор Сотир Цацаров. Всички тези действия са, разбира се, отвъд ръба на закона и издават недопустимо обсебване на съдебната власт от изпълнителната.

От изложението на Янева се разбира, че тя не само подписва СРС на килограм, но и го прави напълно съзнателно, за да не пречи на работата на службите. Янева обяснява, че по закон СРС-та са „направени в полза на службите“…“и не е моя работа аз да разбърквам там и да бъркам в лайното и да го разсмърдявам“.

Съдийките си говорят за пробойните - липса на единен регистър за исканите и позволени СРС и възможността няколко служби да подслушват последователно даден субект. Отделно от намеците на Янева прозира, че са възможни и манипулации на регистрите в съдилищата.

Липсата на единен регистър позволява на службите да обикалят окръжните съдилища в страната и да получават разрешения да следят едно и също лице след като изтече максималния тсрок от 180 дни, разрешен от първия съд. Теоретично при 30 компетентни съдилища в страната едно лице може да бъде подслушвано 15 години без прекъсване.

Другата „врътка“ за безкрайно подслушване е, че различни служби могат да си прехвърлят СРС-та спрямо едно и също лице. Като го започне ДАНС, след това прокуратурата, след това "Вътрешна сигурност" на МВР – изрежда Янева. Ченалова обобщава, че с тази схема две години подслушване не са проблем.

"Нашият регистър, дори нашият регистър…"

От тази реплика на бившата председателка на най-важния окръжен съд в страната се разбира, че воденето на регистъра в СГС крие някакви допълнителни тайни. От предишните разговори на съдийките се разбра, че там са заведени и наблюдения над посолства.

„Аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и т.н. информация…“ – казва Янева по повод искането на Апелативния прокурор „Ицо“ Динев (който вече напусна системата, б.р.) да предостави регистъра на съда за 6 месеца.

След всички тези откровения за хиляди врътки, позволяващи на практика безконтролно и безкрайно подслушване, стига да „имаме воля“, адв. Момчил Мондешки прави едно логично заключение:

"Тва означава, че Цецо и Бойко са силни с това и с тва те удрят, щото от тва горе-долу нещо хал-хабер си имат, нали така?"

Ето и пълния текст на новия аудиозапис:

Янева: Тва, ако го напише нормален човек, аз главата си режа.

Мондешки: Ми да.

Янева: Ми тва е ненормална работа. (въздиша). Абсолютно ненормална работа. Все на мен ми се падат някакви такива. Пълен Марко Тотев съм.

Мондешки: Глупости. Стига глупости. Всичко ти е ОК. Ма добре, ай само ми отговори на въпроса, Руми, понеже Влади е емоционално в момента обвързана с тва. Какъв е проблемът с това СРС за тия 300 дни.

Ченалова: Ма те са отделни искания.

Янева: Няма проблем. Имаш искания, имаш продължение. 60, 60 дни са. Законовият срок е това да имаш искания и продължения да е до 180 дена

М: Какъв е проблемът тогава?

Янева: Имаш прекъсвания. Минават 15 дена.

М: Какъвто е проблемът и по Белведере.

Янева: Имаш ново искане и започва да тече нов срок. Законът казва – когато изтече срокът СРС-то се преустановява. И започва да тече нов срок. В закона нямаш изискване 180 дена, тоест едно искане да бъде по една разработка, еднократно една година само едно. Нямаш такова изискване. Тоест, могат да бъдат няколко искания. Няма проблем според мене никакъв. Да не говориме и друго. Няма в България единен централизиран регистър на СРС-та. Значи, какво можеш да направиш. Отивам в един съд. По отношение на лицата има искане… има ограничение до 180 дена. И повече не можеш. Но по отношение на обектите няма, а тва е обект. Примерно, искаш да избегнеш срока по отношение на лице. Отиваш в един съд. Пускаш такова искане. Изтичат ти 180 дена с продълженията и оттам отиваме в друг съд. И пускаш още 180 дена. Ми то няма единен регистър. Те няма как да го проверят. И получаваш от другия съд още 180 дена. И така обикаляш всичките съдилища. Може да стигнеш до еди-колко си дни.

М: Да, да, да, да

Я: Тва няма единен регистър, разбираш ли?

М: Влади, виж…

Я: Друг момент. Друго какво правят. Примерно по отношение на лицето Момчил Мондешки ДАНС иска 180 дена. Аз разрешавам. След пет дена прокуратурата иска. След десет дена иска Вътрешна сигурност на МВР. Тва са отделни служби. Как го броиме тогава срока?

М: Откъде започва и къде свършва.

Я: Аз мога хиляди неща да им кажа. Аз съм подписала… аз тва което съобщение му пуснах на Бойко наистина аз съм подписала над 15000 СРС-та, аз съм ги гледала и толкова съм ги мислила и там има хиляди проблеми. Но те са законодателно или направени в полза на службите, което е най-вероятно, и не е моя работа аз да разбърквам там и да бъркам в лайното и да го разсмърдявам, или просто е недомислица.

Ченалова: Права е за това. Няма единен регистър и винаги може да се получи така…

Я: Ти знаеш ли колко хиляди врътки има, бе, човек.

Ч: Може да те слушат две години без да спрат, с различни разрешения.

Я: Ма хиляди врътки има. Нашият регистър, дори нашия регистър…

М: Тва означава, че Цецо и Бойко са силни с това и с тва те удрят, щото от тва горе-долу нещо хал-хабер си имат, нали така?

Ч: Да ти кажа ако ВСС не беше излязло с тая декларация, аз много си мислех, може би нямаше така да го разгневят. Нали, недопустима намеса, дъра-дъра. Това наля според мен. Айде, Съюза на съдиите, тва е, съсловна организация. Обаче ВСС го разгневи според мен. Допълнително.