Неразборията около новоназначения шеф на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е по-скоро техническа и около нея няма интрига. Това коментираха пред Клуб Z наши източници от полицията.

На 17 май правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на "генерал-лейтенант" Антонов, който е бивш директор на "Криминална полиция" и "Национална полиция". Като такъв в девоенизираното МВР той има звание главен комисар, но проформа няма военен пагон. Противници на назначението изтъкнаха, че НСО се ръководи в работата си от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), чуха се гласове, че Антонов по този начин не е никакъв генерал-лейтенант (като какъвто го назначи президентът Плевнелиев). 

Само че на 30 май правителството оттегли решенията си за предложения до президента на републиката, касаещи Антонов и новия му заместник Юлиан Харалампиев, за да ги преработи и "да отрази коректно притежаваните от тях военни звания". Съгласно Закона за резерва на въоръжените сили, който, грубо казано, нормира как полицейските звания се приравняват на военни, „главен комисар” на Антонов по Закона за МВР от резерва съответства на военното звание „генерал-лейтенант” по военния закон. Правителството ще прецизира предложението си заради различните степени "главни комисари", които са разписани в Закона за МВР. И пак ще го предложи. И назначението най-вероятно ще мине без проблем.

Правителството върна за поправка и предложението си за заместник на НСО - подп. Харалампиев, който пък междувременно покрай 6 май бил повишен в звание. В подготвената от вносителите на предложението документация той е подполковник, а на 21 май му излязла заповедта, че вече е полковник. Което също прави документите, пратени на президента, непрецизни.

В самата система на МВР пък кадровата политика е напълно замразена, докато се чака да влезе в сила новият Закон за МВР и се напишат един куп подзаконови нормативни актове към него.

Късно следобед от прессекретариата на държавния глава изпратиха официално съобщение, което напълно потвърждава съобщеното в Клуб Z. От президентството заявиха, че внушенията за незаконосъобразност категорично не отговарят на истината и са плод на манипулативно тълкуване на нормативната база. Ето част от съобщението:

 "Генерал-лейтенант Ангел Антонов не постъпва във въоръжените сили, а в НСО и вече притежава висше военно звание от резерва...
... Присвояването на висше военно звание не е по силата на "вътрешноведомствени инструкции", както твърди г-н Цонев (има се предвид бившият военен минисътр Николай Цонев, който твърдзи, назначението е незаконно, б.р.).  Параграф 4 от Преходните и Заключителни разпоредби на Закон за резерва на въоръжените сили на Република България предвижда Министерският съвет със свой акт да уреди съответствието на категориите на служителите по Закона за МВР и по Закона за ДАНС от резерва към званията на военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Това е направено с ПМС № 184 от 23 август 2012 г. На категорията "главен комисар" в структурата на МВР съответства военното звание "генерал-лейтенант".