Законът, който налага пълна забрана на абортите в Полша, изглежда няма да бъде приет, след като висши представители на управляващата партия "Право и справедливост" се разграничиха от него, съобщава "Гардиън".

Комисията по право и човешки права, през която минават предложените законои, препоръча парламентът във Варшава да отхвърли проекта. Това се случи след вълна от протести.

Предложението за пълната забрана на абортите няма да бъде внесено, съобщи и член на правителството във Варшава, като описа масовия отпор, който поляците и най-вече полякините дадаха срещу забраната, като урок по смирение за ръководството на държавата.

Ярослав Говин, министър на науката и висшето образование, заяви в сряда, че протестите на жените в Полша, ни "накараха да се замислим и ни научиха на смирение".

Това е индикатор, че консервативното управление на страната ще оттегли подкрепата си за изключително непопулярното законодателно предложение за пълна забрана на абортите дори в случаи на кръвосмешение, изнасилване или риск за здравето на майката. То предвижда и затвор при прекъсване на бременността.

Крайно дясното правителство на партията "Право и справедливост" е и под международен натиск да се откаже от плана си.

И в момента абортите в Полша са забранени, но се правят изключения в случаите на изнасилване, кръвосмешение, извънматочна бременност и риск за здравето на майката, въпреки че някои лекари отказват да извършат и законни аборти, като се позовават на морални аргументи.

Това вече доведе до т. нар. абортен туризъм - полските жени отиват за прекъсване на бременността в Германия или някоя от другите съседни държави. Според статистиките рязко са нараснали процентите на нелегалните аборти, които често са и животозастрашаващи.

В сряда говорителят на полския Сенат Станислав Карчевски каза, че горната камара на парламента няма да започне работа по закона.

Сенаторите щели да изчакат как ще действа много по-силната долна камара. Но обяви подкрепата си за пълната забрана за зародиши със Синдрома на Даун - нещо, което скоро беше разрешено.

"Те са чудесни деца, много обичани от родителите си, носят топлина и любов вкъщи. Голям противник съм на убийството на такива деца", каза спикърът.

Подписка против пълната забрана на абортите вече събра подкрепата на 450 хил. души.

В Полша опасността от приемането на рестриктивния закон доведе до масови протести на жени. На 3 октомври, т. нар. Черен понеделник стотици хиляди излязоха на масова стачка - под различни претексти и причини те отказаха да отидат на работа и на училище. В знак на съпричастност стотици магазини, кафенета и ресторанти също спряха работа.

Над 30 хил. души, облечени в черно се събраха тогава на площада пред Варшавската крепост като скандираха: "Искаме лекари, не мисионери" и носеха плакати с надписи като "Моята утроба, моето мнение".

"Протестът беше много по-голям, отколкото някой е очаквал. Хората бяха втрещени", казва Аниешка Граф, коментаторка и активистка. "Варшава беше потопена от жени в черно. Беше прекрасно да усещаш енергията и гнева, емоционалната наситеност беше невероятна".

Либералният "Газета Виборча" разказва за драматични сцени в полския парламент в сряда вечерта. Имало "крясъци и хаос", докато членовете на управляващата партия внесли искане да се отхвърли законопроекта. В това време привържениците на пълната забрана не били допуснати в залата на комисията и се оплаквали, че заседанието е свикано незаконно. Сред членовете на "Право и законност" е Кристина Павлович, която преди протестите в понеделник наричаше противниците на забраната за аборти "фенове на убийствата на бебета", които трябва да се засрамят от себе си. Сега тя е сред искащите изтегляне на законопроекта, който доскоро е защитавала.

Трябва да се отбележи, че инициативата за този противоречив закон не беше на управляващата партия, а на крайно консервативната група Ordo Iuris и на коалицията "Спрете абортите". За закона имаше петиция със 100 хил. подписа.

Но партия "Законност и справедливост" с радост прегърна рестриктивния проектозакон, а неините депутати гласуваха за него единодушно. Те отхвърлиха алтернативно предложение, което искаше либерализация на сегашното положение.

Премиерката Беата Шидло и партийният лидер Ярослав Качински дадоха сигнали, че подкрепят предложенията на коалицията "Спрете абортите", но сега кабинетът изглежда преосмисля позициите си след протестите.

Във вторник Шидло каза, че правителството "не е работило, нито работи по промени в сегашното законодателство за абортите". Тя обаче даде да се разбере, че е скастрила външния министър Витолд Вашчиковски за грубите му забележки по повод протеста в понеделник. Той каза за протестиращите: "Да ги оставим за се забавляват" и обяви, че "като се обличат и крещят глупави лозунги и вулгарности", те "се подиграват с много важни въпроси".

Т. нар. черен протест изглежда е довел и до промяна на общественото мнение по темата като последните социологически проучвания показаха, че има не само огромно несъгласие със сегашната предложение за забрана, но мнозинството от поляците искат и либерализация на съществуващия закон за абортите.

Данните показват и че подкрепата за правителството е стигнала най-ниските си нива, откакто то е на власт.