Много западни гости и немалко живеещи в Санкт Петербург чужденци разказваха през 90-те г. на ХХ век истории за отровни напитки в пивниците в града. Този великолепен мегаполис, известен с елегантната си архитектура от XVIII век, се превърна в Дивия запад на Русия. Местните бандити се гърмяха по улиците. А местните жители, сред които и аз, които работеха като преводачи и помощници на западните бизнесмени и журналисти, често получаваха обаждания в малките часове от чуждестранните си приятели с молби за помощ.

"Някой ме дрогира", крещеше чужденецът в слушалката.

Този "някой" бяха проститутка или просто сътрапезници, а клиентът се чувстваше така, сякаш той, а понякога тя, ще умре. Отровата можеше да се случи и екзотична, но обикновено дрогата се оказваше обикновени капки за очи, сипани в питието - рядко в такова количество, че да убият човек, но със сигурност достатъчно, за да ви повалят и да позволят на съблазнителката или бандита да ви отмъкнат портмонето от джоба.

Така че кореспондентите ветерани тук посрещнаха с известна ирония и дори скептицизъм доклада за дрогирани американски дипломати, публикуван от финансираното от правителството на САЩ Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (РСЕ/РС).

Според доклада миналата година двама американски представители от среден ранг, посетили Санкт Петербург за конференция, били дрогирани в бар в престижен хотел, чието име не споменава. Ефектът на отровата бил толкова драматичен, че един от посетителите бил настанен в болница, каза представител на американското правителство пред РСЕ/РС. Когато пострадалият бил откаран в независима клиника, веществото излязло от организма му, така че не могли да бъдат взети никакви проби.

Всичко това било част от методите за тормоз, се отбелязва в информацията. Те включвали зловещи инциденти, приличащи на полтъргайст, при които американски дипломати отваряли вратите на жилищата си, за да открият необяснимо пусната водата от крановете, оставена да гори цигара или човешки изпражнения на пода.

Още през 2013 г., когато отношенията между Москва и Вашингтон бяха относително цивилизовани, главният инспектор на Държавния департамент се оплака, че американските служители в Русия са изправени пред "засилен натиск от руските служби за сигурност на невиждано от дните на Студената война равнище". Тогава обаче Вашингтон в общи линии запази спокойствие. Това, че историята излиза наяве сега, е просто поредният знак, че отношенията вече изобщо не са цивилизовани. А тази седмица напомнящите Студената война ругатни между Москва и Вашингтон бяха особено тежки.

Във вторник официален документ, разпространен от руското външно министерство, обвини Вашингтон, че е "сключил сделка с дявола", като е подкрепил някои от бунтовниците, сражаващи се срещу поддържания от Русия режим на Башар Асад в Сирия. И руските експерти по международни решения изобщо не бяха изненадани.

"Вижте, когато американците бомбардираха и убиха десетки офицери от сирийската армия, Путин наистина полудя", каза Игор Бунин - основател и директор на Центъра за политически технологии.

Преди това Вашингтон обяви, че е изчерпал търпението си към Русия и ще спре всички преговори с Москва за войната в Сирия. А руският президент Владимир Путин отвърна на удара, като започна тази седмица да замеря с ултиматуми Вашингтон.

Путин заплаши да оттегли Русия от договора за утилизацията на тонове плутоний, който тя подписа още през 2000 г., докато Вашингтон не отмени всички икономически санкции срещу Москва, повечето от които са наложени след анексирането на Крим, и не компенсира руснаците за нанесените от санкциите щети. В ултиматума на Путин се казваше, че ако светът иска ядрена стабилност, Вашингтон трябва също така да отмени закона "Магнитски", който замрази сметките на доста руски представители, нарушаващи човешките права.

В Беларус, която често наричат "последната диктатура в Европа" и е най-близкият съюзник на Русия, през 2012 г. президентът Александър Лукашенко изгони посланика на ЕС в Минск в отговор на икономическите санкции на Евросъюза и отзова представителя на Беларус в Брюксел. Още през 2008 г. напрежението и икономическите санкции между Вашингтон и Минск нараснаха до такава степен, че 11 американски дипломати трябваше да напуснат страната. Всичко западно, включително "Макдоналдс", е смятано за подозрително в подкрепяната от Русия полицейска държава Беларус.

Но реалното ехо от Студената война не са тормозът, репресиите или раздразнението, още по-малко Беларус. Истинската причина са ядрените глави.

Русия има термоядрени оръжия, и то много. Няколко поредни американски администрации се опитваха да постигнат споразумение, което би намалило арсеналите и на двете свръхсили от страшното минало. До тази седмица Русия бе ангажирана с унищожаването на 34 тона плутоний като реципрочен жест съгласно сключената сделка със САЩ. Вероятно повече няма да бъде.

В момента десетки американски дипломати продължават да работят в Русия, а американският бизнес все още сключва сделки за милиарди долари в цялата страна. Финансираната от Кремъл агенция "Спутник нюз" изтъкваше през май, че докато между политиците е имало напрежение, американските компании са се радвали на големи възможности в Русия.

"Вашингтон трябва да гледа на реакцията на Кремъл в стила на Студената война така, както вие бихте погледнали как един хулиган дърпа момиче за опашката или изписва неприлична дума на стъклото на вашия мерцедес - каза пред "Дейли бийст" Генадий Гудков, бивш офицер от КГБ и настоящ опозиционен лидер. - И понеже реакцията бе слаба, оттук насетне хулиганът все повече ще заплашва американците."

----

* Авторката е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания "Нюзуик" и "Дейли бийст". Поради фамилията й често погрешно я смятат за роднина на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Препечатваме тази статия от "Дейли бийст".