ФИФА е взела решение повече да не настанява свои висши служители в шикозния хотел Baur au Lac в Цюрих, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

Причините са две. На първо място са лошите спомени от масовите арести на бивши шефове на централата - през май 2015 г., преди редовния конгрес, и след това в края на годината. Също така новият бос Джани Инфантино искал да намали разходите.

Чиновниците на ФИФА ще трябва да се "задоволят" с услугите на 5-звездния Park Hyatt, намиращ се на 5 минути пеша от Baur au Lac.

Членовете на изпълнителния комитет на ФИФА винаги са отсядали в Baur au Lac, когато са идвали в Цюрих на заседания и конгреси. Традицията оставаше непроменена през последните 12 години.

През бурната за ФИФА 2015 г. футболни функционери от изпълкома и конфедерациите бяха задържани по обвинения в корупция в разследване на ФБР, щатската и швейцарската прокуратура. Към момента наказателни производства има срещу 42-ма чиновници. Трусовете доведоха да падането от власт на Сеп Блатер и куп промени. Мишел Платини също си изпати и трябваше да се прости с поста на №1 във УЕФА.

Съдебният процес по делото за корупция във ФИФА ще започне в началото на 2017 г.