Интернет сайтовете не предоставят медийни услуги. Това заяви днес представителката на Централната избирателна комисия Мария Бойкинова пред Върховния административен съд.

ВАС ще се произнесе до края на деня дали решението на ЦИК да ограничи медийните пакети за президентските избори и референдума да бъдат давани само на телевизии и радиа с национален обхват и вестници с "национален тираж". Така партии, коалиции и инициативни комитети не могат да ползват местните медии и интернет-изданията.

Делото  е по жалба на Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон. Според нея ЦИК излиза от основните си правомощия и извършва тълкувателна и законотворческа дейност. Представителите на ЕНП оспориха и понятието "национален тираж", което не съществува нито в закона, нито е дефинирано в медийните среди. Подобни жалби са подадени от Българската асоциация на регионалните медии и Съюза на издателите в България.

Представителката на ЦИК обаче настоя, че Комисията следва Изборния кодекс. В него пише, че  средствата от 40 хил. лв. се предоставят на инициативните комитети и партиите за заплащане на на доставчиците на медийни услуги.

"ЦИК не прави тълкувание на понятието "медийна услуга", а определя как да бъдат изразходвани средствата", заяви представителката на ЦИК.

Но после изказа твърдението, че интернет сайтовете по закон не могат да предоставят медийни услуги. И разясни - причината е, че върху тях липсва регулация.

На въпрос защо обаче вестниците, които също не са под никаква регулация, не влизат в забраната, представителите на ЦИК нямаха отговор. 

В допълнителните разпоредби на ИК, както и в решение на ЦИК от 21.09.2016 (№ 3565-ПВР) е записано, че медийни услуги са и:

"бб) онлайн новинарските услуги – електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания."