Димитър Узунов, който излезе сух след тежки съмнения за изпратеното от ВСС съобщение към премиера Бойко Борисов, днес се оказа в окото на нов скандал.

Представляващият ВСС е превишил правомощията си, като еднолично определил кои кадровици да се срещнат с европейските обвинители, които готвят анализ на дейността на българската прокуратура. Това провокира искане за оставка на Узунов като представляващ, пише "Правен свят".

Скандалът се разрази след изчерпване на дневния ред на днешното заседание на пленума на ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изчете писмо от Министерството на правосъдието до представляващия ВСС, в което се настоява да се определят членове на съвета, които да се срещнат с европейските прокурори. Писмото е било получено в Съвета на 29 септември – четвъртък, когато имаше и заседание на пленума.

След това Панов изчете и резолюцията към него, според която Галя Георгиева ще говори по темата "Румяна Ченалова", Румен Боев и Ясен Тодоров – за атестирането и кариерното израстване на обвинителите. Тримата са сред представителите на "победоносното мнозинство", което взима повечето важни решения.

Били посочени и представители на двете колегии, които да разговарят с европрокурорите. От Прокурорската това са Румен Георгиев (следовател), Васил Петров (прокурор, по-известен като бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете) и Ясен Тодоров (бивш шеф на общата Етична комисия, а сега само на тази в прокурорската колегия. Именно тя не установи нарушения по ред сканадли като "Двете каки" например). А от Съдийската – Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова. Първите две имаха участие съответно в атаката срещу бившия директор на НИП Драгомир Йорданов и срещу ВКС заради проверката, която показа, че военните съдилища са неефективни. 

В тази връзка Панов постави два въпроса – кой е определил точно тези членове на съвета да проведат срещите и по какви критерии.

Димитър Узунов обясни, че писмото е получено на 29 септември, а в разговор с човек от Министерството на правосъдието му било дадено да разбере, че до 30 септември трябва да бъдат определени членовете на съвета. 

"Тогава нямаше заседание и аз определих хората по критерии, които сметнах за необходими", отговори Узунов, но не поясни какви са тези критерии.

В опит да защити представляващия, Ясен Тодоров отправи предизвикателство към Панов – в следващото заседание да попита главния прокурор кой пък е определил следователя Бойко Атанасов да се среща с европрокурорите.

"Не знам от кого знаете за тази среща, може би и там има видеонаблюдение, както в коридорите на ВСС (от седмица във ВСС е предмет на скандали кой е сложл камери в коридорите и какво цели да следи у членовете, б.р.) - намеси се Калин Калпакчиев.

Но разликата е съществена. Доколкото ми е известно, мисията на прокурорите, както и тази по Механизма за сътрудничество и проверка сама определя с кого да се срещне и с кого не. Тук има официална кореспонденция, която трябваше да се отнесе до всички членове на съвета или поне до двете колегии.

Вие еднолично сте определил и това е в нарушение на вашите правомощия. Не за първи път се действа по този начин. Аз сега разбирам за писмото. Трябва да преосмислим нашата позиция за представляващ ВСС, защото г-н Узунов не се справя с тази роля. Той действа по непрозрачен и в нарушение на закона начин и ние трябва да вземем такова решение – той да бъде сменен", допълни Калпакчиев.

Председателят на ВКС пък заяви, че срещите на европрокурорите се провеждат в периода от 2 до 7 октомври и от 10 до 13 октомври. Т.е. имало е време писмото на министерството на правосъдието да бъде внесено на заседанията на колегиите и да бъде обсъдено, смята Панов. И попита защо това не е направено.

Доста остра в изказването си бе Юлиана Колева.

"Това е пълна изненада за голяма част от членовете на съвета. По такъв въпрос се свиква извънредно заседание. Явно критериите на Димитър Узунов не съвпадат с голяма част от критериите на останалите колеги. Вие по непрозрачен и неясен начин сте определили представители на ВСС. Давате ли си сметка какво правите – вие изземвате правомощия на двете колегии в случая", отсече Колева.

А Димитър Узунов измърмори в знак на съгласие: "Така се получи."

След тази негова реплика кадровици един през друг започнаха да дават и други примери за превишаване на властта от страна на Узунов, както и на други членове, които на своя глава изисквали най-различна информация от административни ръководители на съдилища. През това време представляващият ВСС и други от мнозинството – Ясен Тодоров, Румен Боев, Светла Петкова, Румен Георгиев, Галя Георгиева и т.н.... един след друг напуснаха залата.

"Обидно е в момента, в който се поставиха въпроси за функционирането на ВСС и администрирането от страна на представляващия, да си тръгват. Виждате, че т.нар. мнозинство панически избяга от залата", коментира Калпакчиев.

И тъй като присъстващите в залата бяха по-малко от 13, Галина Карагьозова, като най-старша, закри заседанието поради липса на кворум.

Клуб Z напомня, че в записите между Румяна Ченалова и Владимира Янева, известни като Яневагейт или "Двете каки", последната казваше за Димитър Узунов: "Нали знаеш, че той е човекът на Бойко в съвета". След това не особено забележимият дотогава председател на комисията по съдебна администрация и на бюджетната комисия бе избран за представляващ ВСС в блиц режим като извънредна точка в дневния ред.