Преди 90 години - на 14 октомври 1926 г., излиза първата книга за говорещото плюшено мече Мечо Пух и неговите приятели. Само два месеца, по-късно от нея са продадени повече от един милион екземпляра.

.Автор на една от най-запомнящите се истории в световната литература е британският писател Алън А. Милн. Той разказва за Пух на сина си Кристофър Робин преди лягане. Героите в историите са играчките на Кристофър, както и самия той. През 1928 година излиза и вторият сборник с разкази "Къщичката в къта на Пух" и отделни стихотворения.Оттам нататък започва легендата и големият успех. Марката "Мечо Пух" е една от най-разпознаваемите и добре продавани. Мислите на Пух и приятели са сред най.-цитираните.

Честит рожден ден на мечето с много малко ум!

Британският писател Алън А. Милн започва всичко като истории за лека нощ за малкия си син. Той не подозира, че създава едни от най-запомнящите се литературни образи.
Пух в илюстрацията на Ърнест Шепард от 1924 г. към книгата "Когато бяхме много млади". В илюстрациите на Шепард Кристофър Робин много приличал на реалния син на писателя, нещо, което момчето никак не харесвало.
Реалните прототипи на героите от "Мечо Пух" са плюшените играчки на сина на Милн. Това са мечето Пух, чието първоначално име било Едуард, магаренцето Йори, Прасчо, Тигър и Кенга (на снимката). Впрочем, на реставраторите им отнело повече от година, за да вкарат във форма плюшените животинки на Кристофър Робин. Ру е загубено отдавна. Другите персонажи са създадени от Милн.

 

Мечо Пух влиза в индустрията "Дисни" през 60-те години на 20 век. Първата анимация с него е от 1966 г. Мечето се появява в сегашния си популярен вид с червена дрешка още през 30-те години. През 1932 г. в цвят в тоди вариант го рисува Стивън Слесингер. Две години по-рано той купува всички търговски права за "Мечо Пух" за САЩ и Канада и слага началото на големия бизнес с марката на Пух.  
Банкси също се оказва фен на Мечо Пух. Тази негова работа се продаваше на търг за 70-80 хил. евро.

 

Още едни почитатели на легендарния мечок. Престолонаследникът на Обединеното кралство принц Чарлз и неговата съпруга Камила. През пролетта на 2016 във Великобритания излезе нова книга за Мечо Пух, в която се появява и британската кралица. Поводите са два - 90-ият рожден ден на Пух и 90-ият рожден ден на Елизабет II. Книгата се казва "Мечо Пух и кралският рожден ден". Авторът на текста е Джейн Риърдън, а художникът е Марк Бърджис.
Днес мечето е един от най-популярните детски герой, но и любима играчка и добре продавана марка за детски стоки. Мечо Пух е глобалист - на снимката филипинско момиченце си играе с любимия мечок.