Носителят на Нобеловата награда за мир трябва да бъде обявен в петък в Осло. Трудно е да се предвиди кой ще я спечели, тайната, която пазят членовете на Нобеловия комитет, е ненарушима. Миналата година призът отиде при Тунизийския квартет за национален диалог, който помага на страната си да извърши прехода към демокрация.

Тази година има номинирани 376 кандидати, 228 са индивидуалните, 148 са организациите.

Има голямо разнообразие - от женския отбор на Афаганистанската федерация по колоездене до такъв прочут "миротворец" като Доналд Тръмп (за идеологията му, която проповядва мир чрез сила).

Ето и някои от кандидатите, които са с най-големи шансове за Нобеловата награда според предвижданията на Би Би Си.

Светлана Ганушкина

Тя е известна руска правозащитничка, нейната организация "Гражданска помощ" осигурява правни съвети, помощ и образование на мигранти и бежанци. Организацията е помогнала на над 50 хил. души от 1990 г. насам. Кристиан Берг Харпвикен, директор на Института за изучаване на мира, базиран в Осло, я слага в своята шортлиста за наградите тази година.

"Като се има предвид рекордният брой на бежанците и разгорещеният дебат около заселването им на Запад, ролята на Светлана Ганушкина е много важна", казва той.

"Ако тя получи наградата, освен признание за нейната неуморна правозащитна дейност, призът ще привлече и вниманието върху проблематичното сегашно руско лидерство", добавя той.

"Гражданска помощ", организацията на Ганушкина, миналата година беше обявена за "чужд агент" от руското правителство и експерти смятат, че ако тя получи приза, може да предизвика враждебна реакция в Москва.

Ако бъде избрана тя или независимият вестник "Новая газета" (който миналата година минаваше за фаворит, според мнозина) наистина "ще се покаже независимостта на комитета", смята норвежкият историк и експерт по въпросите на мира Асле Свен.

Преговарящите по иранската ядрена сделка

Някои наблюдатели смятат, че Нобелът за мир може да отиде при хората, сключили  иранската ядрена сделка  през юли 2015 г. - основно държавният секретар на САЩ Джон Кери и неговите партньори от Иран и ЕС - Мохамад Джавад Зариф и Фредерика Могерини.

Но иранското и американско участие в продължаващата гражданска война в Сирия прави доста проблемно спечелването на наградата от тези имена. Според Свен и Нарпвикен може би министърът на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз и ръководителят на иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи са по-добрите кандидати.

Двойката, която комуникираше и с Масачузетския технологичен институт, договори техническите детайли по споразумението. Тяхната съвместна работа представлява "добър пример за дипломация в науката", смята Харпвикен.

Но подобна награда няма да се приеме без критични реакции - най-вече от Израел, и от страна на щатските републиканци, които бяха против сделката с Иран.

Мирното споразумение в Колумбия

Преди седмица хората, стигнали до това споразумение, след 52-годишен военен конфликт в Колумбия, изглеждаха доста близо до наградата. 

Нобеловият комитет има дълга история с подобни признания - с мирния процес в Северна Ирландия, Израел и Палестина, Виетнам.

Но шансовете колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и бунтовническият лидер на ФАРК Родриго Лондоньо (известен с прякора си Тимошенко) да получат наградата силно намаляха след провала на референдума в неделя. Все пак съществува вероятност комитетът да е взел решението си преди допитването в Колумбия, което отхвърли мирното споразумение. За последен път наградата е била в региона на Латинска Америка през 1992 г. 

"Белите каски" на Сирия

 

В такива условия действат "белите каски" в Сирия.

Сирийската гражданска защита, известна като "бели каски", се хвърля да спасява хора след бомбардировки, пожари при голям риск в разкъсваната от война Сирия.

Групата, която се състои от близо 3000 души, основно от студенти, учители, фермери и други доброволци, е спасила живота на десетки хиляди хора. Мотото им е: "като спасяваш живот, спасяваш човечеството". Въпреки че действат основно в размирни райони, държат на неутралността си.

Кампанията, с която бяха предложени за Нобелова награда, събра над 204 хил. подписа. Но най-малкото не е ясно кой ще ги представя на церемонията.

Но въпреки всичко, ако те спечелят, наградата им ще привлече вниманието върху забележителните, но скрити сили на обществата при въоръжени конфликти, казва Харпвикен.

Досега Нобеловият комитет за мир е раздал 96 награди - от 1901 до 2016 г. Сред носителите на приза има 16 жени, 62 години е средната възраст на наградените.

Сред другите интересни номинации тази година са Едуард Сноудън, гинекологът от Демократична република Конго Денис Муквеге, който лично е излекувал хиляди жертви на изнасилвания и сексуален тормоз, както и жителите на гръцките острови, които приемат първи сирийски бежанци и им предлагат храна, подслон и подкрепа. Сред лицата на тази номинация са 85-годишната Емилия Камвици от Лесбос, която беше заснета как храни с шише сирийско бебе, рибарят Стратис Валимос, който лично спаси много бежанци и холивудската звезда Сюзън Сарандън, която беше доброволец на островите сред бежанците.